A szemed elárulja milyen személyiség vagy

Close-Up-colored-eye-300x336

 

Azt eddig nem is gondoltuk volna, hogy a szem színéből néhány olyan emberi tulajdonságot olvashatunk ki, amelyet egy egyszerű ismeretség során sem tudhatunk meg.
A szem tényleg a lélek tükre, vagy csupán funkcióját ellátó látószerv?

A szemünkből nem csupán az derül ki, hogy milyen kedvünk van éppen, de azt is megtudhatja a velünk szemben álló, hogy milyen személyiségjegyekkel rendelkezünk.

Szemek színének jelentése

Kék szem

Vidám és önbizalommal teli személyiség, aki hamar jókedvre deríti a környezetében élőket. Nyitott, barátságos és őszinte ember, akiben meg lehet bízni. Empatikus és érzékeny típus, ezért általában nagyon jó barátnak tartják.

A kék szeműeket általában nehezen lehet kihozni a sodrukból, azonban a kriminológusok szerint, mivel sokszor kevesebbszer konfrontálódnak, mint a más szemszínnel rendelkező embertársaik, ezért sokkal nagyobb dühkitörésekre képesek. A vizsgálatok ráadásul azt a tényt is feltárták, hogy leginkább a kék szemű férfiak képesek az erőszakoskodásra és a nemi erőszakra.

Zöld szem

Nagyon kevés embernek adatik meg a zöld szemszín, mindössze két százaléka az emberiségnek, a többiek csupán valamiféle zöldes árnyalattal rendelkeznek. Tulajdonosát mindig valamiféle különleges misztikus lengi körül. A zöld szemű férfiakat és nőket a titokzatosság és az érzékiség jellemzi, épen ezért általában nagy sikert aratnak az ellenkező nem körében. Életüket és munkájukat nagy szorgalommal és kreativitással végzik, általában nagyon jó meggyőző képességgel rendelkeznek.

Általában azok az emberek, akiknek zöld a szemük képesek kíválan elvégezni különböző adminisztratív munkákat, talpraesettek. Ugyanakkor nem bíznak azokban, akiket még alig vagy egyáltalán nem ismernek.
A történelemben, mesékben és filmvásznon a zöld szem a mágikus erők jelképe.

A zöld szemű emberekről úgy tartják, hogy magas energia-szinttel rendelkeznek.
A zöld szeműek megjelenésüket szexisnek tartják, és kreatívan gondolkodnak.

Barna szem

Tulajdonosa hűséges és határozott típus, ezért választják általában a férfiak a barna szemű nőket. A barna szeműek ráadásul általában valamiféle nyugalmat és békét is sugároznak magukból, egyben azonban játékosak és életvidámak is.

Az állásinterjúkon általában őket részesítik előnyben, mivel a barna szemű embereket tartják a legintelligensebbnek. Akinek világosbarna a szeme, az sokoldalú és társaságkedvelő személyiség, aki könnyen alkalmazkodik a különféle helyzetekben adódó körülményekhez. A sötétbarna szeműek harciasabb és szenvedélyesebb természettel rendelkeznek.

Zöldesbarna szem

Általában a két személyiségjegy vegyül ebben a párosításban, ők az úgynevezett macskaszeműek, akiknek hol barna, hol zöld árnyalatokban játszik a szemük. Fokozottabb az őket körüllengő titokzatosság. Kreatívak és változatosak, minden erejüket befektetik egy adott cél érdekében így céljaikat általában mindig elérik. Természetük és hangulatuk néha változékony, így sokan szeszélyesnek tartják őket.

Szürke szem

A szürke szemmel rendelkezők általában céltudatos és ambiciózus emberek. Személyüket egyben jellemzi a változatosság és a megfontoltság. Kapcsolataikba rengeteg időt és energiát fektetnek és ezt fordítva is elvárják mind a barátság, mind a szerelem terén.

Akinek szürke a szeme, azt bölcsnek, szelídnek, egyedinek tekintik, és ők azok, akik statisztikailag a legkevésbé agresszívak.

Szemünk sok mindent elárul rólunk: ahogy nézünk, ahogy pislogunk, amilyen a formája. Ez az egyik legerőteljesebb testbeszédünk, szavak nélkül.

A sokoldalú tekintet

Tekintetünkkel tudunk ölni, felnyársalni és szemmel verni, de kifejezhetünk bűnbánást, gyanakvást, nézhetünk huncutul, vagy egészen mélyen a zsigerekbe hatolva, bizsergető, vágykeltő érzést varázsolva elő a másikból. Pislogásunkkal is útmutatást adhatunk mások számára magunkról. A pislogás módjából következtetni lehet lelkiállapotunkra, hangulatunkra: aki szorong vagy zavarban van, az sűrűn pislog, vagy nem ért valamit. Aki viszont nagyon koncentrál, az képes hosszú másodpercekig mereven nézni, pislogás nélkül.
Az ázsiai kultúrkörben elsősorban a szem formáját vizsgálják, ebből, illetve egymáshoz képesti elhelyezkedésük alapján vonnak le következtetéseket magáról az emberről

Néhány sarkalatos megállapítás

Kicsi szem: A kis szemet Keleten az irigység és az önfejűség jelének tartják. Az ilyen szemű emberről azt tartják, hogy precíz, céltudatos, és óriási önbizalma van. Intelligens, emiatt nagy karriert futhat be. Szerelméért sok mindenre képes, de féltékenységével tönkreteheti kapcsolatait.

Nagy szem

Akinek nagy, kerek a szeme, azt általában szexisnek, erotikusnak és feltűnő jelenségnek tartják. Őszinte és intelligens ember, aki általában szeret a társaság középpontjában lenni. Párkapcsolatában érzelemdús, ugyanakkor szereti, ha minden a kívánsága szerint történik.

Ferde vágású szem

Tulajdonosa erősen érzelmi beállítottságú ember, aki kedveli a változatosságot, a kihívásokat, de hajlamos a hirtelen haragra. Megoldóképessége gyors, és könnyen alkalmazkodik. Párkapcsolatában befolyásolható és gyakran bizonytalan.

Lefelé hajló szem

Akinek ilyen a szeme, az hajlamos a búskomorságra, ugyanakkor megértő és gyengéd. Ő az, aki mindenkit meghallgat, akinek mindent el lehet mesélni, mert tud titkot tartani, és igyekszik segíteni. Párkapcsolatában alkalmazkodó, gyengéd és odaadó társ.

Egymástól távol ülő szemek

Tulajdonosa jobb, ha óvatos másokkal. Rendkívül hiszékeny, emiatt sok csalódás érheti. Nyílt, őszinte és bátor személy. Párkapcsolatában boldogság vár rá.

Mélyen ülő szemek

Romantikus ember, akinek azért hosszabb távon sikerül megőriznie a realitásérzékét, de az érvényesülés gondolata csak felnőtt fejjel kezdi foglalkoztatni. Fiatalabb korában több szerelmi kalandba is belebonyolódik, később lenyugszik, és tartós kapcsolatra törekszik.

Kidülledt szem

Belső érvényesülési kényszer hajtja, aminek beteljesülését éles elméje is segíti. Olykor azonban önzőnek és megbízhatatlannak tűnik.

Íriszdiagnosztika

A fekete pupilla körüli változó színű gyűrűn a test valamennyi része letükröződik. Ezeknek az elváltozásaiból az íriszdiagnosztika következtetni tud néhány betegség jelenlétére a szervezetünkben. Gyakori és fontos jelek a szivárványhártyán látható bemélyedések, elmosódások, amelyek valamilyen gyulladásos folyamat során jelentkeznek.

A pupilla változó méretéből, alakjából következtetni lehet a szellemi és fizikai teljesítőképességünkre is: a tág pupilla magas szellemi aktivitást jelez, a szűkebb viszont enervált működésre utal.

A pupilla normális esetben az írisz közepén helyezkedik el, szabályos kör alakban. Deformációja és annak gyakorisága alapján utalhat asztmára, érszűkületre, emésztőrendszeri problémákra. Az írisz szín- és formabeli elváltozásai belső szervi gyulladásra utalhatnak, vagy a szervezet elsavasodását is jelezhetik.

Szem jelzések

Az emberi kommunikácóban a szemhasználatnak jelentős szerepe van. Az emberi szemjelzés megfigyelései szerint

Amikor valaki izgalomba jön, pupillája a normális nagyság négyszeresére tágulhat
a dühös, elutasító ember pupillája viszont összeszűkül (kígyószem)
nagy szerepe van az udvarlásban (a nők ősidők óta használják a szemfestéket a figyelem felhívására)
ha egy nő szerelmes egy férfiba, kitágult pupillával néz rá, ezért kedvelik a szerelmesek a gyengén megvilágított helyeket, ahol a pupillák kitágulnak
a szerelmesek tudtukon kívül a pupilla tágulását figyelik: izgalomba hozza őket a másik pupillájának megnövekedése
a csecsemők és a kisgyerekek szembogara nagyobb a felnőttekénél, és a pupillájuk állandóan tágul felnőttek jelenlétében, így magár irányítja a figyelmet
gyakorlott kártyások tanulmányozása azt mutatja, hogy sötét szemüveget viselő partnerrel szemben általában kevesebbet nyernek

Csak akkor létesíthető valakivel kommunikációs kapcsolat, ha a kommunikáló partnerek egymás szemébe néznek. Ha valaki hazudik, vagy elhallgat valami fontosat, tekintete az együtt töltött idő alig 1/3 részében találkozik a partner tekintetével. Ha az illető az idő több mint 2/3-ában a szemünkbe néz, az két dolgot jelenthet: tág pupilla esetén érdeklődést, szűk pupilla esetén ellenségességet. Tehát: ha jó kapcsolatot akarunk kiépíteni valakivel, pillantásunknak az idő 60-70%-ban találkoznia kell az övével!

Hozzászólások: