FOGMOSÁSKOR FÁJ, VÉRZIK ÉS DUZZADT AZ ÍNYE? SÚLYOS BETEGSÉG ÁLLHAT A HÁTTÉRBEN!

A rossz szájhigiénián kívül a foglazulásnak egyéb okai is lehetnek, például az alvás közben való fogcsikorgatás. A fogát csikorgató ember felébredéskor általában enyhe fájdalmat érez a rágóizmaiban, s néha az egész fogsora fáj. Ennek az az oka, hogy a fogak erős összeszorításakor, csikorgatásakor a fogakat tartó szövetekben vérszegénység, s emiatt oxigénhiány támad. Ez viszont hónapok, évek alatt ínygyulladásra, foglazulásra vezethet.

foginygyulladas

Kezdődő cukorbaj is okozhat ínygyulladást és foglazulást, és nemegyszer – amikor egyéb tünetek még nincsenek – épp ez hívhatja fel az orvos figyelmét a cukorbajra. Emellett egyéb belső betegségek, például a vérképzőrendszeri és az anyagcsere-betegségek is járhatnak foglazulással.

Minthogy azonban a betegségnek az esetek többségében a szájápolás hiánya a forrása, a bajt legtöbbször megelőzhetjük, illetőleg a kezdődő ínygyulladást és foglazulást megállíthatjuk, meg-szüntethetjük. Ennek érdekében az emberek maguk tehetnék a legtöbbet. Ha naponta többször és különösen étkezések után fogat mosnak, megakadályozhatják a foglepedék és a plakk kialakulását, következésképp azt, hogy az íny környezetében a gyulladást keltő baktériumok elszaporodjanak.

Ha azonban ez bekövetkezett, mielőbb orvoshoz kell fordulni. Ha a beteg maga nem figyel föl kezdődő betegségére, illetőleg annak tüneteire, az íny vérzésére és a szájszagra, erre környezete figyelmeztesse őt. Ilyenkor a tapintatosság káros! Akkor járunk el helyesen, ha hozzátartozóinkat, munkatársainkat – természetesen négyszemközt -, figyelmeztetjük kellemetlen, bűzös leheletükre, és azt tanácsoljuk nekik, hogy nézessék meg orvossal, hogy mi ennek az oka.

Hozzászólások: