A pihenés gyönyöre, avagy az éltető alvás

Lehet ennél, a házamat benépesítő, korhatáros, kontakt-improvizációs, egy szóval gyerekcsináló időnél jobb alkalmat keresni az életünket megédesítő pihenés kibontására?! Tegyük fel, nem.

 

“A lustaság nem más, mint pihenés elfáradás előtt.” Jules Renard

 

Alvás, délutáni henyélés, relaxáció, meditáció, szórakozás vagy játék, beletartozik a sporttudomány által szuperkompenzációnak csúfolt, általunk cseppet sem elhanyagolhatópihenés egészébe, ami bizony komoly dolog. Az élsport kiválóan alkalmas számunkra, hogy felvázoljon egy tendenciát, amit ha átlátunk és megértünk, akkor fokozhatjuk saját erőforrásainkat és sikeresebben oldhatjuk meg az életünkben felmerülő feladatokat,- természetesen a saját, normális életünkre vetítve azt (ábra a cikk végén).

13336251_10208040809411423_70425394_n-640x546

 

A fellélegzés máris adja magát, hiszen olyan, a tudomány által is feltérképezetlen területről van szó, ahol még rengeteg a megválaszolatlan kérdés. A genetika, az étkezés, az idegrendszer, a hormonháztartás, az edzettség mind-mind befolyásoló tényező, ami miatt ingoványos a terület. Tehát az alapelvek betartása után teljesen szubjektív, hogy mennyit, mikor, hogyan kell pihenni a csúcsteljesítményig.

 

Azonnal beugrik Jeremy Irons, újra szárnyra kelt riportja a témában, ahol a maga kifinomult stílusában ecseteli, hogy a világ, -drámai szünetet tart és ír-whiskey szűrte hangján engedi-, a mókuskerékbe szocializálva elfelejtette az Ír receptet, vagyis, hogy a patópál szindróma helyes és hosszútávon kifizetődő.

No kérem, ez szinte hamis. Egy átlagos munka fizikai megterhelésre, pszichés igénybevételre, lelki odafigyelésre késztet, ami mindhárom területen eredményességi emelkedést feltételez, továbbá a kimerültség által tökéletes alapot szolgáltat a pihenésre.

De mielőtt a Kedves Olvasó elé tárnám a megoldási kulcsokat a sikeres pihenéshez, lássuk előbb, hogy miért is égetően fontos a jól átgondolt tematika.

 

A munka

Európa lakosságának nagy része, a Föld népességének túlnyomó hányada 8 óránál többet dolgozik, másodállással, harmadállással, igyekszik biztonságot teremteni szeretteinek, rendszertelen időbeosztással, számára nem megfelelő körülmények között dolgozik kevés megbecsülésben és javadalmazással.

A háttérben megbújó ok-okozati összefüggések szerteágazóak és teljesen szubjektívek, ám van valami ami áthatja mindannyiuk teljesítőképességét, ez pedig az aktuális témánk, apihenés.

 

 

“Bármit alkottok, mindenen legyen rajta a nyugalom és a pihenés bélyege.” Bengt Danielsson

Az alvás

Életünk egyharmadát alvással töltjük, de cseppet sem mindegy, hogy hogy. Alkalmazkodunk a Föld forgásához, a világossághoz és a sötétséghez. Az agykéreg intenzitása gyakran erőteljesebb, mint éber állapotban. A cukorfelhasználás jelzi, hogy az agynak fontos feladata vanalvás közben.

Az alvás első harmadában, a lassú hullámú mély alvássorán növekedési hormont termelünk, amely gyermekkorban a test növekedését kormányozza, felnőttkorban pedig az egyik legfontosabb zsírlebontó enzimünk. A memóriánkat szintén ebben a fázisban szilárdítjuk meg.

Összességében felkészítjük az agyunkat a gondolkozásra, a memóriánkat konszolidáljuk, hormonokat termelünk, amelyekre a nappali lét során alapvető szükségünk van.

Minimum 5 órát kell folyamatosan és zavartalanul aludni ahhoz, hogy másnap ne legyünk álmosak, lelassultak, “műbuták”.

 

Létezik egy belső óránk amely a látóidegek kereszteződésénél, a tobozmiriggyel szövetkezve irányítja a melatonin termelését ha az éjszaka közeleg. Szintje magasra szökken, jelzi szöveteinknek és sejtjeinknek, hogy eljött a pihenés ideje, alvási üzemmódba vált. Amikor a legmagasabb a melatonin szintje, akkor a legalacsonyabb a testünk hőmérséklete. Ez a folyamat lassan fordul és indítja szervezetünket a reggeli ébredésig.

Ha hosszasan nem alussza ki magát az ember, akkor először a gondolkozása sérül, majd sivárabb lesz az érzelmi élete, a hangulata depresszívvé válik. Nem tudja jól feldolgozni a környezete történéseit.

“Ha az embereknek nem tetszik, hogy így, vagy úgy élsz, ne bánjad. De ha magad törvényei ellen vétkezel, e hűtlenséget keservesen megbánod.”

Márai Sándor

Délutáni henyélés, relaxáció, meditáció, játék

Semmi esetre sem szeretném összecsapni a cikk végét, de összevetve az alvást, az imént, fent említett összes pihenési módozattal, kitűnik, hogy elsöprőleg élvez prioritás a jóalvás.

De azért mégis néhány szót az említett sor végéről.

A játék, amelyet minden külső céltól függetlenül, kizárólag a tevékenységért folytatunk és melyet örömérzés kísér. Egyedül, párban vagy csoportban. Az endorfinért, adrenalinért, bármiért.Csak csináld.

A meditáció. A kedvencem. Az alvás és az ébrenlét között. Türelmes gyakorlással, az alapok, úgy mint testtartás, légzés, nyugodt környezet, ráhangoltság betartásával pár hét alatt mivoltának mélyebb és tisztább képével szembesülhet. Kiválóan alkalmas a stressz oldására, gyökerestől hangolja eredményesre az ember homeosztázisát.

Alvászavarra különösen ajánlott. Napi 15 perc elég.

S hogy végül zárhassam gondolatkörömet és elköszönhessek az eddig heroikusan kitartó olvasómtól, engedd meg, hogy egy utolsó ábrával, amit ígértem a lap tetején, megismertesselek.

99103190

Egy elfogadható sportélettani ábra, ahol az évtizedes kutatások és mérések alapján kijelenthető, hogy csak a jól megválasztott pihenési idő és minőség támasztja alá a növekvő teljesìtményt. Tehát a pihenésben van az épülés. Ugyanis a tökéletesszervezetünk szuperkompenzál, ami azt jelenti, hogy plusz terhelésre új energia raktárakat nyit és alváskor  feltölti magát a következő napi kihívásra. Ha segítünk neki..

 

Fel a fejjel hát, kedves olvasó!

De kizárólag egy átpihent éjszaka után!

 

Üdvözlettel,

  1. Krisztián

 

 

“A tudatlanság a legrosszabb orvos, a pihenés és az alvás a legjobb ápolók.” Yann Martel

 

Hozzászólások: