Ettől függ a baba neme! Hitted volna?

baby-boy-and-girl-clip-art

A gyermeknemzés, családalapítás egy rendkívül izgalmas és érdekes korszak kezdete. Amennyiben tervezett a gyermek érkezése, úgy sokkal több időtök van felkészülni a várandósságra, s a tudatosság mellett néhány nagyon érdekes infót is bezsebelhettek ? többek között a születendő csemete neméről.

Kitől is függ a baba neme?

Az alábbi információ sajnálatos módon sok országban szentségtörésnek minősülne, és nagyon komoly büntetés járna a közzétételéért, de attól még tény.

Az érett női petesejt mindig egy X kromoszómát tartalmaz, a férfi hímivarsejtje pedig vagy X-et, vagy Y-t. Ez egész egyszerűen azt jelenti, hogy nem a nőn múlik a gyermek neme, hanem azon, hogy a férfi milyen kromoszómát juttat el a célig. (XX kromoszómapár lánygyermek, XY kromoszómapár fiúgyermek születését eredményezi.)

Tudatos tervezés ? lehetséges?

Az Y kromoszómát tartalmazó hímivarsejtek kisebbek, kerekebb fejűek, ezáltal gyorsabbak, hamarabb elérik a petesejtet. Ebből adódik az a nézet, hogy azok a szülők, akik fiúgyermeket szeretnének, időzítsék az együttlétet az ovuláció időszakára.

A nagyobb és laposabb fejjel bíró, lassabb hímivarsejtek az X kromoszómát szállítják. Méretükből, formájukból adódóan később érik el a petesejtet, viszont tovább életben maradnak. Eszerint a lányra vágyó szülőknek ildomosabb az ovulációt megelőző időszakban szeretkezniük, így biztosíthatják, hogy a kiszabaduló, időközben megérő petesejt az X kromoszómával bíró hímivarsejtekkel találkozzon.

Bár próbálkozni lehet, egyeseknek valóban beválik a megtermékenyítéshez időzített szeretkezés, bár a dolog ennél jóval árnyaltabb. Eleve nem csak egy petesejt szabadulhat ki az adott hónapban, sőt az sem garantált, hogy a kiszámolt ovuláció időpontja helyes. Mindezt tökéletesen mutatja, hogy a petesejt megdöbbentően rövid ideig, csupán 12-24 óráig termékenyíthető meg, így nem éppen a világ legkönnyebb dolga célzottan irányítani az X, vagy éppen az Y kromoszómával bíró sejteket. Ráadásul nincs tudományosan alátámasztva a két nézet, amit egyébként más tényezők is befolyásolnak.

Manapság még mindig komolyan vizsgálják a kérdést, és azt állapították meg, hogy a petesejtek kémiai úton ?válogatnak? a beérkező hímivarsejtek közül. Ez azt jelenti, hogy hiába ér előbb célba az Y kromoszómát hordozó hímivarsejt, a petesejt elutasíthatja annak érdekében, hogy biológiailag megfelelőbb ?társat? fogadhasson maga mellé. Amint megvan a megfelelő alany, célba ér a hímivarsejt, a petesejtnek megváltozik a kémiai összetétele, megindul az osztódás, aminek a végeredménye 38 hét múlva egy új élet megszületése.

Mesterséges módszerek

Természetesen az sem véletlen, hogy a rengeteg pénzzel bíró emberek pontosan olyan nemű gyermeket várnak, amilyet szeretnének, laboratóriumi körülmények között irányítani lehet a folyamatot. Ez azonban csak a kiváltságosak erénye, illetve azoké, akik így tudják csak biztosítani a gyermekük egészségét (egyes betegségek nemhez köthetőek, ezeket az említett módszerrel kerülik ki).

Mondhatjuk, hogy szerencsére nem befolyásolhatjuk a nemek természetes alakulását, bár a szelektív abortusz még mindig hatalmas probléma a világon. Tőlünk keletre rengeteg országban ölik meg a kislány magzatokat, vagy vetnek véget életüknek közvetlenül a születés után. Ennek sajnos nagyon komoly következményei vannak, nem csupán a különféle együttlét aberrációk megjelenését illetően, hiszen a társadalmat alapjaiban befolyásolja, hogy egy felnőtt nőre hány férfi jut, és fordítva.

Hozzászólások:

4 thoughts on “Ettől függ a baba neme! Hitted volna?”

Comments are closed.