MIRE UTAL, HA ÉJSZAKA POKOLIAN GÖRCSÖL A LÁBAD?

Biztosan veled is megtörtént már, hogy felriadtál az éjszaka közepén, annyira elkezdett görcsölni a vádlit. Ha nem tudod, mi okozza, és mit tegyél ellene, olvass tovább!

A vádligörcs leggyakrabban a sportolókat, a viselős kismamákat és az idősebb korosztályt érintik, utóbbiak közül a nőket gyakrabban, mint a férfiakat. A fájdalom általában féloldali, és akár a lábfejig terjedhet, amikor a talpat is összehúzza, és a lábujjak karomszerűen meghajlanak.

Különösen kellemetlen az éjszakai lábikragörcs, amely leginkább a kora hajnali órákban jelentkezik. Az érintett gyakran csak úgy tud könnyíteni a helyzetén, ha kiugrik az ágyból, és fel-alá járkál, míg a görcs végre megszűnik.

A legfontosabb akut segítség a görcsösen összehúzódó izom nyújtása. Ne várjunk tehát kétségbeesve, hogy majd magától kiáll a görcs a lábunkból, segítsük elő a panasz megszűnését aktívan: fogjuk meg a lábujjainkat és húzzuk őket felfelé, a sípcsont irányába. A fel-alá járkálás is segít. A görcs elmúltával megmasszírozhatjuk a lábikrát.

A magnéziumhiány fokozza a görcshajlamot

A lábikragörcs leggyakrabban folyadékhiány vagy ásványi anyag hiány következtében alakul ki. Az izmok ilyenkor sokkal könnyebben ingerelhetők, intenzívebben válaszolnak az ingerekre, ilyenkor pedig akaratlan összehúzódásokat produkálnak. Ez a magyarázata annak, hogy nyáron gyakoribb a jelenség, amikor a fokozott izzadással sót és folyadékot veszítünk.

Ebben az időszakban a hideg vízben úszás, merülés közben hirtelen meglephet bennünket a lábikragörcs. Ha ennek hatására pánikba esünk, az könnyen fulladáshoz vezethet. Ha a lábikragörcs kerékpározás, síelés vagy hegymászás, esetleg autóvezetés közben alakul ki, balestet szenvedhetünk.

Az izomsejtben akkor is fennállhat magnéziuiumhiány, ha a vér magnéziumszintje normális. A túlzott izzadás mellett a hányás, a hasmenés, a súlyos pszichés és fizikai terhelés, vagy nőknél a terhesség is előidézhet az izomzatban magnéziumhiányt.

Bizonyos gyógyszerek hosszú távú szedése is folyadék- és ásványianyag-hiányt okoz. Ilyenek a hashajtók, a vízhajtók, a kemoterápiás gyógyszerek, a lítium, a cimetidin nevű savtermelést gátló szer, a béta-2-szimpatikomimetikumok (asztmagyógyszerek). A művese kezelésekre szoruló pácienseket is gyakran kínozza a lábikragörcs.

A magnéziumhiány további okai között szerepelhet még az egyoldalú táplálkozás, a szélsőséges és szigorú diétázás, a hosszabb böjtölés, valamint a túl kevés folyadék fogyasztása, az anyagcserezavarok és a cukorbetegség, valamint a különféle érrendszeri betegségek.

Érrendszeri betegségek kísérő tünete

Ha a már felismert érrendszeri (vénás erek) betegségek mellett jelentkezik a lábikragörcs, azt komoly figyelmeztetésnek kell vennünk, ugyanis a tünet trombózisra is utalhat. Ezt alaposan ki kell vizsgálni, és pozitív lelet esetén azonnal kezelni kell!

Lábikragörcs kísérheti a perifériás artériák megbetegedését, szűkületét, elzáródását is. Ezt a betegséget kirakatnézegető betegségnek is nevezik, mert a beteg egyszerre rövidebb távokat képes csak megtenni fájdalommentesen, minduntalan meg kell állnia egy rövid pihenépre, mintha a kirakatokat nézegetné. Az ok nagyon gyakran a dohányzás.

A lúgos kémhatású táplálkozás tehermentesít

Végül és nem utolsósorban szóba jöhet az izomzat általános elsavasodása is. Savmentesítést végezzünk lúgosító hatású étrend fogyasztásával, amely főként zöldségekből áll, ezen belül is kitüntetett helyet foglal el a burgonya.

A lábikragörcs megelőzése érdekében fogyasszunk minél több folyadékot, főként ásványvíz, valamint tea formájában (naponta 2-3 liter). Kiegyensúlyozott, változatos étrenddel fenntarthatjuk ásványianyag-háztartásunk egyensúlyát. Különösen sok magnéziumot tartalmaznak a teljes őrlésű gabonakészítmények, a zabpehely, a dió- és mogyorófélék, a legtöbb zöldség (főként a zöld színűek), a burgonya, a banán, az aszalt sárgabarack és a csokoládé. A dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás természetesen kerülendő.

A kifejezett magnéziumhiány kiegyenlítése érdekében megfelelőek a magnéziumtabletták. A napi dózis: 200-400 mg. Súlyos veseműködési zavarok esetén azonban óvatosan kell adagolni a magnéziumot.

Segíthetnek a relaxációs gyakorlatok, mint pl. a jóga vagy az autogén tréning, vagy a meleg lábfürdők (vénás megbetegedés esetén azonban tilos!). Egyesek esküsznek rá, hogy segít, ha térdhajlatuk alá éjszakára egy hengerpárnát helyeznek. Ez azonban csak azt jelzi, hogy a lábikra izomzatának sürgős nyújtásra van szüksége.

A görcsös fájdalmak enyhítésére kamilla, levendula, majoránna, rózsafa olajának keverékét oldjuk jojoba- vagy mandulaolajban. Ezzel masszírozhatjuk a lábikrát. Hasonlóan jótékony hatású az árnikakrém vagy a gingko bilobából, fokhagymából készült, belsőleg alkalmazandó preparátumok, vagy a hajdina föld fölötti részéből készült tea.

A teához 2 teáskanálnyi gyógyfüvet dobjunk 1 liter forró vízbe, forraljuk 1 percig, majd hagyjuk állni 10 percig. 4-8 héten át, naponta 2-3 csészényit igyunk meg a leszűrt teából.

A népgyógyászat lábikragörcsre cickafarkból, somkóróból és libapimpóból készült teát ajánl. A hagyományos házi receptek szerint az izomzatot ajánlatos bedörzsölni sósborszesszel, svédkeserűvel, de alkalmazhatunk libapimpóból készült pakolást is a lábikrára.

Ellenőrzött klinikai tanulmányok szerint a kínafa kérgéből készült növényi kivonat alkalmazása a páciensek több mint 80%-ánál bevált. A kinin csökkenti az izomzatban elhelyezkedő idegi végkészülékek ingerlékenységét, ami által jelentősen ritkulnak és enyhébb lefolyásúvá válnak a görcsök.

Hozzászólások: