A cukorbetegség, a rák és az elhízás megelőzésében is hatékony a fekete paradicsom

Te már láttál fekete paradicsomot?

Érdekes képek következnek

Érdemes fogyasztani ,mert a fekete paradicsom ugyanis jóval gazdagabb egészséges antioxidánsokban, mint a piros. Az íze pedig finom, telt, és zamatosabb is a szokványos fajtáknál.

1000_fek_20131201_123123

A paradicsomlé csökkenti a sugárkezelés mellékhatásait

A rosszindulatú daganatok kezelésének a röntgenbesugárzás egyik fontos módszere, melynek mellékhatásait amerikai kutatók szerint enyhítheti a paradicsomlé. A piros színű gyümölcsökben és zöldségekben található, erőteljes antioxidáns hatású likopin.

A paradicsomban nagy mennyiségben található, antioxidánsként megakadályozza például a rossz, LDL-koleszterin megtapadását az ütőerek felszínén, valamint hatékony rákmegelőző hatással bír ? a prosztatarák például ritkábban fordul elő azokban, akik sok paradicsomot fogyasztanak. Amerikai kutatók Mridual Datta vezetésével azt vizsgálták, hogy a sugárkezelés szövődményeit is csökkenteni lehet-e paradicsomlé adagolásával, mivel a besugárzás mellékhatásai elsősorban gyulladásos folyamatok, amelyeket az antioxidánsok csökkenthetnek.

SNN1017ANN--6202_1826277a

Napi egy paradicsom megelőzi a bajt
Akik hetente 4-7 alkalommal ettek paradicsomos ételt, azoknál a tumor kialakulásának esélye továbi 20 százalékkal alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoportnál.

60546426

A munkacsoport 17, prosztatarák miatt sugárkezelést igénylő beteget vont be a vizsgálatba. A betegeket véletlenszerűen két csoportba osztották, öt beteg a szokásos kezelést kapta, 12 beteg pedig egy-négy deciliter közötti mennyiségben ivott öt-nyolc héten keresztül naponta paradicsomlevet. Eredményeiket a kutatók az Amerikai Rákkutatók Intézetének kongresszusán ismertették.

A paradicsomlé a sugárkezelés következtében megjelenő, gyulladásos folyamatra jellemző laboratóriumi változásokat jelentősen csökkentette. A kutatók hangsúlyozták, hogy a kis esetszám miatt ez a kiegészítő kezelés további vizsgálatokat igényel, de a kedvező adat újabb bizonyítéka annak, hogy nem csak finom, de egészségügyileg is hasznos paradicsomot enni.

Jelentős az a tény is, hogy nem állatkísérleteken, hanem embereken bizonyította a tudomány, hogy számos rákfajta ellen biztosít védelmet a paradicsomban található likopen. A vastag- és végbél-, prosztata-, mell-, tüdő, hasnyálmirigyrák ezek közé tartozik.(MTI)

Hozzászólások: