FURA ELVÁLTOZÁST VETT ÉSZRE A KÖRMÉN, AKKOR MÉG NEM TUDTA, HOGY EZ LESZ A DIAGNÓZIS!

Az egészséges köröm rózsaszínes és fényes, semmiképp sem töredezett,. Ha bármilyen változást, sárgulást, pikkelyesedést, vagy töredezést veszünk észre körmeinken, akkor érdemes felkeresni egy szakembert. Az alábbiakban mutatunk néhány példát arra, hogy, mit jelezhetnek körmünk elváltozásai.

A megfelelő étrend, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a kellő mennyiségű folyadék, vitamin és ásványi anyag bevitel mind nagy szerepet játszik abban, hogy egészségesek legyünk. Ha valami nem működik rendben a szervezetünkben, ezt körmeink is jelzik. A végtagjaink, a bőrünk, és hajunk is szintén jelez, ha valami probléma van a testünk működésében, és betegség áll a háttérben.

1. HIDEG KEZEK

– számos oka lehet, ha folyton hidegek a végtagjaink. A rossz vérkeringés, a legyengült immunrendszer, és a rosszul működő pajzsmirigy is okozhatja, hogy végtagjaink állandóan hidegek. Fogyasszunk több halat, algát, garnela rákot, burgonyát.

2. SZÁRAZ, HÁMLÓ BŐR

– okozhatja ekcéma, kiszáradás, vitaminhiány, de az időjárási változások is. A probléma megoldása érdekében próbáljunk minél több vörös húst, csukamáj olajat, tejszínt, vajat és tejet fogyasztani.

3. LÁGY, TÖRÉKENY KÖRMÖK

– ha valakinek nagyon lágy és törékeny a körme, lehetséges, hogy magnézium hiánnyal küzd. Ez az állapot a töredezett körmökön kívül magas vérnyomást, szorongást, izomfájdalmat, és gyengeséget is okozhat. Fogyasszunk minél több sötét leveles zöldséget, halat, teljes kiőrlésű gabonát, és szárított gyümölcsöt.

4. FEHÉR FOLTOK A KÖRMÖN

– ha rendszeresen és nagyon foltosodik a körmünk, az minden bizonnyal cinkhiányt jelez. Fogyasszunk tengeri gyümölcsöket, spenótot, kesudiót, babot, gombát.

5. ZSÍROSODÓ, VÖRÖSES, PIKKELYES BŐR

– okozhatja ekcéma, rosacea, vagy B2-vitamin hiány is. Együnk szóját, spenótot, joghurtot, répaféléket, pulykahúst.

6. REPEDEZETT NYELV

– sajnos ez az állapot nem csak csúnya, hanem fájdalmas is. Okozhatja B-vitamin hiány, ezért érdemes minél több halat, zöldborsót, avokádót, mogyorót és napraforgómagot fogyasztani.

7. KORAI ŐSZÜLÉS

– B12-vitamin hiánya okozhatja. Pótoljuk ezt lazac, fehérhúsok, és joghurt fogyasztásával.

8. SIMA, FÁJDALMAS NYELV

– folsav hiány okozhatja. Az emberi szervezetnek naponta 400-600 mikrogramm folsavra van szüksége. Sötét leveles zöldségek, lencse, borsó, brokkoli, spárga fogyasztásával pótolhatjuk mindezt.

9. TÚLSÁGOSAN IZZADÓ FEJ

– a kalciumhiány okozhat krónikus izzadást, izomfájdalmat és depressziót is. Télen sokkal kevesebb D-vitaminhoz és kalciumhoz jut a szervezetünk, mivel több időt töltünk bent a lakásban. Ilyenkor fogyasszunk több gombát, tejet, tojássárgát, zsírosabb tejet, és halat.

Hozzászólások: