Miért marad hűséges a férfi?

Mind a tudósokat, mind a nőket régóta izgatja a kérdés, vajon mitől függ, hogy egy férfi hűséges marad-e párjához.Evolúciós szempontból könnyebb megérteni, miért csalja meg olyan sok férfi a párját, hiszen tudjuk, hogy minél több partnere van élete során egy férfinek, annál nagyobb eséllyel tudja továbbörökíteni a génállományát. De vajon mi tart vissza mégis sok férfit a félrelépéstől?

Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban közzétett tanulmányban a szakemberek azzal az elmélettel álltak elő, miszerint a titok nyitja az oxitocinban rejlik, ez a hormon ugyanis ? amely a szexuális együttlétek során szabadul fel bennünk ? erősíti a társas kötődés érzését. A vizsgálat során a kutatók 20 férfit kísértek figyelemmel, akik átlagosan 28 hónapja éltek kapcsolatban, és vagy oxitocin-tartalmú orrspray-vel, vagy placebóval kezelték őket.

Az első kísérlet során a férfiaknak olyan képeket mutattak, melyeken vagy a párjuk, vagy egy számukra ismeretlen nő, vagy egy ház szerepelt. A nőkről készült képeket nagyon alaposan válogatták ki, úgy hogy mindegyiken hasonlóan vonzó hölgy legyen. A második kísérlet során szintén a párjukról készült képeket nézettek velük, illetve egy olyan nő képét, akivel nem voltak kapcsolatban, viszont ismerték, például egy munkatársukét. Ezek után az volt a férfiak feladata, hogy értékeljék a képeken látható arcokat az alapján, hogy melyiket mennyire tartják vonzónak.

Cheating-copie

Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiak többsége a saját párját vonzóbbnak ítélte meg, mint a többi nőt, és az oxitocinos spray ezen még lendített egyet. Ami azonban igazán meglepte az tudósokat, az az volt, ami mindeközben a férfiak agyában zajlott le. Az oxitocin hatására akkor, amikor a férfiak a párjuk arcát látták, az agy két területe, az érzelmekért, illetve a jutalmazásért felelős részei léptek aktivitásba, ellenben a többi nő látványára éppen ellenkező hatás következett be, az érzelmek és az örömérzet is lecsökkent.?Az oxitocin a jutalmazó központot a partner arcának láttán aktivizálja? ? összegezte megfigyeléseit a tanulmányt készítő dr. Rene Hurlemann, a németországi Bonn Egyetem pszichiáter professzora, majd hozzátette: ?A szexuális monogámia eléggé költséges dolog a férfiak számára, ezért kell valami plusz, ami mégis ráveszi őket arra, hogy megállapodjanak egy nő mellett. A jutalom pedig mindig kellő motiváció.? Larry Young, az atlantai Emory Egyetem pszichiáter professzora, aki a kutatásban nem vett részt, úgy véli, a vizsgálatok azt bizonyítják, hogy azok a párok tudják fenntartani az erős köteléket egymás között, akiknek sok az intimitás a kapcsolatukban. A kezdetekkor a párok többnyire mindig együtt vannak, ezért rengeteg dopamin és oxitocin szabadul fel bennük. Idővel ezek a helyzetek egyre ritkulnak, de ha a párok gyakran néznek egymás szemébe, fogják meg egymás kezét, csókolják meg egymást, vagy élnek szexuális életet, akkor a kötődést hosszú távon is meg lehet tartani.

Hozzászólások:

One thought on “Miért marad hűséges a férfi?”

Comments are closed.