Mennyi idő alatt lesz szerelmes egy férfi és egy nő? Íme, a válasz egy kutatás szerint

Van szerelem első látásra, vagy lassan alakul ki? Mennyi idő kell?

El tudod képzelni, hogy mész az utcán, és varázsütésre beleszeretsz valakibe? Vagy neked több idő kell, hogy aprócska építőelemekből kifejlődjön benned az érzés?
Bár furcsa a szerelmet – mint egy csodálatos érzelmet – tudományosan magyarázni, az International Society for Sexual Medicine kutatása szerint rövid idő alatt kifejlődhet valakiben, akár férfiban, akár nőben ez az érzés, sőt, döbbenetesen rövid idő alatt.

Ennyi idő alatt lesz valaki szerelmes

Hogy mennyi ez a döbbenetesen rövid idő? Nem több és nem kevesebb, mint 1/5 másodperc. Ennyi kell ugyanis ahhoz, hogy az agyban meginduljanak bizonyos kémiai folyamatok, amelyek a szerelem érzéséért felelősek.
A szerelem érzése összetett, 12 különböző agyterület tevékenységének bódító összhatása. Ha az ember arra a személyre néz, aki tetszik neki, vagy aki akár már a párja is lehet, esetleg csupán gondol rá, ezek az agyterületek egyenként működésbe lépnek, és – koktélt keverve az agynak – minden területről más-más kémiai vegyület kezd áramolni az idegsejtek által.
A kémiai vegyületek egyebek mellett az oxitocin, vagyis a ragaszkodás hormonja, az eufóriás érzésért felelős dopamin, a kötődés hormonja, a vazopresszin, valamint az izgalmi állapotban termelődő adrenalin. Az 1/5 másodperc alatt “kikevert” hormonkoktélnak köszönhetően az agy olyan hatás alá kerül, mint amit egy nagyon aprócska adag kokain váltana ki.

A szerelem tartósítószere

Nem elég, hogy a szerelem érzése kialakul, annak meg is kell maradnia. Mint a szerelembeesés maga, a szerelem fenntartása is hormonvezérelt. Az érzelem fennmaradásáért felelős hormon az oxitocin.
Az oxitocinnak ezzel már a sokadik rendkívül fontos szerepe van az emberi szervezetben. Az egyik volt a szerelembeesésé, hiszen az agyban kiválasztódó szerelmi koktél egyik összetevőjeként említettük. A másik a szerelem fenntartása, az egymáshoz való ragaszkodás elmélyítése. Mindemellett szülés közben a nő szervezetében ez a hormon váltja ki a méhösszehúzódásokat, és később a tejelválasztásban is szerepe van.
Az oxitocint – mint a szerelem fenntartóerejét – a természet nagyon jól kitalálta: ölelés, szeretkezés és orgazmus közben is termelődik, így minél többször gyakorolja ezeket egy pár, annál inkább valószínű, hogy érzelmeik hosszan kitartanak majd.
Hozzászólások: