Látod, egy egyszerű, olcsó zöldség, és mennyi mindenre jó? Ott van az orrod előtt

A retek egy hétköznapi, egész évben kapható zöldség. Vesszük is, vagy épp elmegyünk mellette. Ha ezt a cikket elolvasod, egészen másképp nézel majd rá! ? De tényleg. Nézd csak, ennyi a szervezeted számára hasznos tulajdonsága van:

1. Emésztés
A retek gazdag rostokban, ezért serkenti az emésztést és felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét is.

2. Antioxidánsok:
Az emberi szervezetnek szüksége van az antioxidánsokra, mivel bizonyos oxidációs reakciók káros hatással vannak a szervezetre, és melléktermékei elősegítik a rák és a betegségek kialakulását. A retek antioxidánsokat tartalmaz, amely általában a citrusfélékben és zöldségekben is megtalálhatóak.

3. Vitaminok:
A retek A-, C- és K-vitamint tartalmaz, amelyek nagymértékben meggátolják a bőrproblémák kialakulását. Továbbá a retek fogyasztásával serkenthető a sejttermelés is.

4. Vas:
A retek vasat tartalmaz, ami jó hatással van a vérre, így a szív egész működésére is. A vas segít az egészséges sejtek, bőr, haj és körmök létrehozásában és fenntartásában. Fogyasszon rendszeresen vasban gazdag ételeket, így biztosan rövid időn belül megszépül.

5. Anyagcsere:
A retek fogyasztásával serkenthető az anyagcsere, így a szervezet is jobban tud teljesíteni, és a fogyás is beindulhat!

6. Fogyás:
A retek jó hatással van az egészségre, mivel nem emészthető szénhidrátokat tartalmaz, valamint magas a víztartalma. Ezáltal meggátolja a felesleges kalóriák és zsír felgyülemlését a szervezetben.

7. Izomfelépítés:
Sok tápanyagra van szükség az izmok felépítéséhez és fejlődéséhez, de elsősorban proteinre. A retek gazdag proteinforrás, ezért mindenképp építse be az étrendjébe.

8. Koleszterin és szívproblémák:
A retek, mint a többi zöldségféle, csökkenti a koleszterin felszívódását, így megakadályozza a szívbetegségek kialakulását.

9. Bőrbetegségek:
A retek kitűnő hatású zöldség, mivel C-vitamint és antioxidánsokat tartalmaz. Ezek az anyagok hatékonyan megelőzik a bőrbetegségek és a gyulladás kialakulását. A retek rendszeres fogyasztásától a bőr egészséges és ragyogó lesz.

10. Ásványi anyagok:
A retek olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kálium, vas, nátrium és kalcium, amelyek mind fontos szerepet játszanak a szervezet anyagcseréjében. Ezek az anyagok segítenek az oxigén szállításában és szabályozzák a vércukor szintet, valamint a vérnyomást.

A retek bőrre gyakorolt jótékony hatása

11. Hidratál:
A retekben nagy mennyiségben található víz, így ez a zöldség hidratálja a szervezetet. Ezáltal a bőr egészséges lesz, mivel a retek hidratálja a bőrt is és megszünteti a száraz bőr kialakulását.

12. Frissesség:
A retekben található C-vitamint foszfor és cink (a retekben lévő vízzel együtt) hosszabb ideig frissen tartja a bőrt.

13. Tiszta bőr:
A reteknek magas a rosttartalma, ezért segít megszabadulni a szervezetben található méreganyagoktól. Ezáltal a bőr is megtisztul.

14. Kiváló tisztító:
Az összetört, nyers retek felvihető a bőrre, így természetesen tisztít és hatékony arcpakolás is.

15. Bőrproblémák:
A retek kitűnő fertőzésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, ezért megakadályozza a bőrproblémák kialakulását, valamint kezelhetőek vele a rovarcsípések és a pattanások is.

A retek hajra gyakorolt jótékony hatása

16. Megszünteti a hajhullást:
A retek rendszeres fogyasztásával megszüntethető a hajhullás. A fekete retek leve, a fejbőrre felkenve serkenti a haj növekedését. Belülről erősíti meg a hajtöveket és így megakadályozza a további hajhullást.

17. Korpásodás:
A retek megszünteti a korpásodást is. Vagy fogyasszon rendszeresen retket, vagy pedig dörzsölje be a fejbőrét a retek levével, majd csavarja a fejét egy törülközőbe. Egy óra leteltével alaposan mossa le.

18. Ragyogó haj:
A retek leve gyönyörűen ragyogó hajat biztosít. A legjobb eredmény elérése érdekében mindig használjon friss reteklevet.

19. Egészséges haj:
A retekben található vas fontos tápanyag az egészséges haj számára.

20. Erős hajtövek és fejbőr:
A retekben található víz hidratálja és hűti a szervezetet. A retek rendszeres fogyasztásával pedig megerősíthetőek a hajtövek és egészségesebbé tehető a fejbőr.

Hozzászólások: