Akár jövő héten jöhet a 300 forintos benzin

Ami most biztos, hogy mind a szaúdiak, mind az oroszok annyi olajat fognak termelni, amennyit tudnak, hiszen ez a rövid távú érdekük – kommentálta az eseményeket Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. EMEA olaj- és gázipari elemzője. Szerinte a legfőbb kérdés, hogy a keresleti oldalon mekkora csökkenéssel lehet számolni. Az elemzők nemrég még azt mondták, hogy idén 1,4 millió hordóval növekedhet a kereslet, ehhez képest most már 150 ezres mínusszal számolnak.
„Ez pedig könnyen tovább eshet, ha nem sikerül a mostaninál sokkal jobban kezelni a koronavírus okozta helyzetet. Olaszország egyelőre nagyon rosszul reagált a vírus megjelenésére, nagy kérdés, hogy Németország miként fog” – mondta a szakértő, aki szerint a német reakció meghatározhatja, mekkora hatás éri a magyar gazdaságot. Ha ugyanis visszaesik a német autók iránti kereslet, akkor azt a – főként az autóipari exportra támaszkodó – magyar gazdaság könnyen megérezheti.
A lakosság leginkább azt fogja észlelni, hogy egy hét alatt akár 60-70 forinttal is eshet a benzin és 40-50 forinttal a dízel ára.
„Ez csak első hallásra meglepő, hiszen lényegében lefeleződött az olajár, az ilyen változás pedig általában néhány nap alatt begyűrűzik a benzinkutakra” – magyarázta Pletser.
Hozzászólások: