Ezért nem szabad hagynod, hogy a kutyád megnyalja az arcodat, vagy gyerekedét

Ne dőlj be a tévhiteknek, amik szerint ez nem veszélyes! Nagyon beteg lehetsz tőle!

Tegye fel a kezét, akit már nyalt szájon a kutyája! Igen, sokan vannak… Az emberek olykor úgy szeretik a kutyájukat, hogy napokig tudnának ölelkezni vele. És hiába hallottuk oly sokszor gyerekkorunkban, hogy ne hagyd, hogy Fifi nyalja az arcod, mégsem figyelünk oda a veszélyekre eléggé, mintha nem is léteznének. Pedig nagyon is vannak! Az sem segít sokat, hogy manapság számos olyan tévhit kering, miszerint kifejezetten egészséges a kutya szájpuszi.

„A kutya nyála számos baktériumot (még a tetanusz kórokozóját is) tartalmazhat, melyek „tiszta” sebekbe kerülve, azok elfertőződését, gennyesedését idézhetik elő. Számtalan esetben az alapvetően enyhe lefolyású problémát (pl. allergiás bőrgyulladás, műtéti seb, stb.) jelentősen súlyosbíthatja, ha nem akadályozzuk meg a nyalogatást. Sok esetben a kényszeres nyalogatás mechanikus hatása is kifejezetten káros.

A tévhit valószínűleg abból a tényből fakad, hogy a harapott, szúrt sebekből kialakult tályogok a nyalogatás hatására megnyílhatnak (kitisztulnak) és ily módon gyógyulhatnak is. Ez az egyetlen eset, amikor néha „működik” ez a fajta öngyógyítás.” – olvashatjuk a Cura-Vet Állatorvosi Rendelő honlapján.

A kölcsönös nyalakodás a négylábúakkal feltehetően a legegészségtelenebb dolog, amit tehetünk velük. Szóval, ha egy csókra vágyunk, akkor próbáljunk megmaradni a választott kétlábúnknál!

Hozzászólások: