Ezért álmodunk rosszat, rémálmok magyarázata..

 

Helyre rakjuk a napot

Nem teljesen tisztázott, mi a funkciója annak, hogy álmodunk. A legtöbb tudós szerint a memóriakonszolidáció folyamatában játszik szerepet: ezt úgy kell elképzelni, mint egy rendszeres karbantartó-folyamatot a számítógépen.

bad

Kicsit belelátunk a jövőbe

Erősen befolyásolhatja álmainkat, hogy mivel foglalkoztunk aznap. A szocializmusban, amikor az ember egész nap kukoricát tört, borzasztó módon egész éjjel azt álmodta, hogy megy a kukoricába és kukoricát tör, tehát szól az elmúlt napunkról, vagy arról ami foglalkoztat minket. Nagyon sok olyan történetet írnak le a történelemkönyvek, hogy a hadvezér a csata előtt megálmodta a csata kimenetelét, vagy sas repült álmában?

Újra és újra

Arra, hogy mekkora szerepet játszik az élményfeldolgozásban az álom, jó példa a poszttraumás stressz zavar. Ennek lényege, hogy az illető által átélt súlyos traumán (például baleset, harci helyzet, utcai erőszak) nem tud túllépni, mert a feldolgozás valahol elakadt. A elakadásnak pedig egyik jele az lehet, hogy az illető nagyon gyakran, akár minden éjje rémálmok formájában újra és újra átéli a helyzetet.

Hozzászólások: