Kivételes bolygóegyüttállás 2020. december 21-én: ilyet valószínűleg soha többé nem látsz majd

2020 decemberében érdemes lesz felnézni az éjszakai égboltra, mert olyan látványban lehet részed, amit valószínűleg soha többé nem látsz majd. Ha pedig csak egyetlen éjszaka tudod megfigyelni az eget, akkor mindenképpen december 21-ének éjszakáját válaszd, mondják a szakértők.

A csillagászok a „Nagy együttállásként” emlegetik ezt a jelenséget: a Naprendszer két legnagyobb bolygója, a Jupiter és a Szaturnusz olyan közel lesznek egymáshoz, hogy a Földről egyetlen fényes pontnak tűnnek majd.

A két bolygó az ég ugyanazon területén látható már július óta. Ugyanabban a csillagképben lesznek, és mivel közben tovább mozognak a Naprendszerben, egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

Végül pedig olyan közelségbe kerülnek, ami csak nagyon ritkán fordul elő (utoljára 1961-ben, legközelebb pedig 2080-ban) december utolsó két hetében, és december 21-e a legjobb időpont a megfigyelésükre. Ekkor, 17-18 óra körül a két bolygó délnyugatra lesz látható az égen, nem túl magasan.

A két bolygó szinte megkülönböztethetetlen lesz egymástól, teleszkóppal pedig láthatjuk majd a Szaturnusz gyűrűit és a Jupiter felhősávjait, valamint a két bolygó holdjait.

A két bolygó december 16-a és 25-e között lesz szinkronban egymással, de december 21-én, a téli napforduló napján lesznek a legközelebb egymáshoz.

Mit fogunk látni az égen?

Azonkívül, hogy gyönyörű látványt nyújthat az amatőr csillagászoknak, meglehetősen ritka jelenség is. Ehhez hasonló bolygóegyüttállásra körülbelül 20 évente kerül sor, de ez az év kivételesen ritka a két bolygó egymáshoz való közelsége miatt. A Földről nézve szinte az lehet az érzésünk, hogy a két bolygó éppen összeütközni készül, és egyetlen fényes pontnak látszanak majd az égen.

A „kettős bolygó” benyomása azonban csak optikai csalódás, amit a Földről nézve láthatunk így. A valóságban a Jupiter és a Szaturnusz nem lesz olyan közel egymáshoz. Csillagászati ​​egységben (AU), ami a csillagászok által használt mértékegység, amely megfelel a Föld és a Nap távolságának, a Jupiter tőlünk 5 AU, a Szaturnusz pedig 10 AU távolságra lesz.

A jelenség természetesen nem mindenhonnan lesz egyaránt jól megfigyelhető. A legjobb megfigyelési pont az Egyenlítő lenne. Kisebb vagy nagyobb mértékben azonban az egész Földön látható lesz, ha az időjárási körülmények megengedik. Az északi féltekén a megfigyelés időtartama rövidebb lesz.

A fiatalabbaknak lehet még egy esélye, hogy újra láthassák ezt a különleges jelenséget, de erre 60 évet kell várniuk. Pontosabban 2080. március 15-ig. Ezt követően nem kerül sor egyhamar hasonlóan közeli együttállásra: szakértők becslései szerint csak valamikor 2400 után.

Forrás

Hozzászólások: