Rekordmeleg lehet 2016 és 2017

A jövő és az azt követő év lehet a legmelegebb év azóta, hogy egyáltalán mérik az időjárási adatokat.

Az idei nyár igencsak aszfaltolvasztóra sikerült, az országos tisztifőorvosnak ötször kellett elrendelnie hőségriasztást. 2016 és 2017 azonban ennél is brutálisabb lehet, a brit meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint ez a két év lehet a legmelegebb, mióta ? 1880 óta ? mérik és rögzítik az időjárási adatokat. Nem mellesleg az idei év átlaghőmérséklete is rekordgyanús: 0,68 fokkal haladta meg tengerszinten az 1961-1990 közötti átlagot ? írta a BBC.

Hőség Nagykanizsán

A melegedés a szakemberek szerint egyértelmű figyelmeztetése az üvegházhatást okozó gázok felhalmozódására. A helyzetet súlyosbítja a jelenleg kialakulóban lévő El Nino, mely ciklikusan, néhány évenként jelentkezik és a keleti Csendes-óceán egyenlítői térségének felmelegedését jelenti. Hatására az egész bolygón megváltoznak a csapadék- és hőmérsékletviszonyok, világszerte megemeli a hőmérsékletet, özönvízszerű eső zúdulhat száraz vidékekre, a csapadékos területek pedig aszálytól szenvedhetnek.

A jelenlegi előrejelzések szerint a születő El Nino 1950 óta a legerősebb lehet, így az átlagosnál jobban befolyásolhatja a globális időjárást. Elképzelhető azonban, hogy az El Nino miatt az európai nyarak hűvösebbek lesznek.

Rowan Sutton, a Readingi Egyetem professzora szerint hacsak nem következik be egy hatalmas vulkánkitörés, a jövő év ? ahogy az idei is ? a legmelegebb évek között lesz számon tartva.

Hozzászólások: