KÉT GYÓGYNÖVÉNY, AMI MEGSZÜNTETI A HASI ÉS DERÉKRA VALÓ HÍZÁST

A fejlett országokban népbetegségnek számít a diabétesz. Kevesebbet mozgunk, többet eszünk, ráadásul egyre több finomított élelmiszert, cukrot, lisztet.

A helytelen táplálkozásnak és mozgáshiánynak meg is van az eredménye: negyven fölött nagy has és úszógumi, és sokaknál a cukorbetegség előtti állapot: inzulinrezisztencia. A probléma oka az, hogy a sejtek inzulinreceptorai nem jól alakulnak ki, illetve nem működnek megfelelően. Ennek hátterében genetikai hajlam is meghúzódhat, az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét mindenképpen növeli, ha családon belül előfordult már 2-es típusú cukorbetegség. Emellett a mozgásszegény életmód és gyorséttermi koszt is emeli a kockázatot. Ugyancsak fokozhatja a veszélyt az, ha nem megfelelő a szervezet D-vitamin szintje.
Nagyanyáink korához képest több száz százalékkal nőtt a cukorbaj vagy inzulinrezisztencia megbetegedések száma. Az oregánó és a rozmaring, frissen fogyasztva segít megelőzni a két állapotot. Mindkét növény egy úgynevezett dipeptidyl peptidase IV enzimet tartalmaz, amely serkenti az inzulin termelését. Nem véletlen, hogy nagyon magas liszttartalmú olasz konyhában előszeretettel használják ezt a két zöld fűszert. Hiába tésztafogyasztók az olaszok, hagyományos nemzeti konyhájuk, a rengeteg paradicsommal, vörösborral és zöld fűszerrel úgy alakult ki az évszázadok során, hogy a gabonafélék miatti megemelkedett vércukor szintet más anyagokkal ellensúlyozták. Ne csak a pizzát tanuljuk el tőlük, hanem az egész rendszert, ami nagyon jól működik. Az olaszok kitalálták, hogy bírja feldolgozni szervezetük a rengeteg búzát. A két zöld fűszer szárított formában sokkal kevesebbet tartalmaz a jótékony enzimből.

Hozzászólások: