Ké­szülj: éle­ted leg­bru­tá­li­sabb tele kö­vet­ke­zik! Ára­dá­sok, hó­vi­ha­rok, hatalmas pusz­tí­tás ér­ke­zik.

Az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) Klíma-előrejelzési Központja drámai bejelentést tett. Tájékoztatásuk szerint az idei El Nino ugyanis ?jelentős lesz és erősödni fog?.

620x0

A jelenség nagyjából egy évszázada ismert. Összefügg a Csendes-óceán fölött fellépő légköri cirkulációval, tulajdonképpen a passzát szélrendszerben bekövetkező zavarról van szó. Változó, hogy milyen gyakran bukkan fel, de amikor mégis előfordul, az nagy változásokat okoz a cirkulációban és melegedésben. Bizonyos El Nino években a megfigyelések nagy áradásokról, egyidejűleg pedig máshol pusztító aszályokrólszámolnak be. Lényegében tehát jelentősen megváltoznak a bolygón a hőmérsékleti- és csapadékviszonyok.

620x0 (1)

Mit fogunk ebből érzékelni?

Az év mostani szakaszában minden idők második legerősebb jelenségének tűnik, ami vár ránk. Nem véletlenül kapta a Bruce Lee nevet. A szakemberek szerint 90 százaléknál is nagyobb az esély rá, hogy az előttünk álló télen áthatol az északi féltekére, és csaknem ekkora eséllyel eltart akár tavaszig.

Európában ezek alapján heves hóviharokra, rengeteg csapadékralehet számítani

620x0 (2)

Extrém hidegek Magyarországon

Eközben a címlapon

A legtöbb extrém hideg nap hazánkban az északkeleti országrészben fordul elő. Extrém hideg alatt azt értik a meteorológusok, ha a minimum-hőmérséklet  -10 Celsius-fok alá süllyed, illetve ha a napi középhőmérséklet nem haladja meg a -5 fokot. Rendkívül extrém hideg napok, -20 fok alatti hőmérséklettel, leginkább Somogy és Zala megye térségére jellemzőek, köszönhetően annak, hogy ?szélvédett helynek? számítanak.

Északkelet a leghidegebb! A -10 Celsius-fok alatti napi középhőmérséklet viszont az északkeleti országrészre jellemző leginkább. A tartósan extrém hideg legalább öt napon keresztül tart, és leginkább a Tiszántúlt jellemzi.

Tartósan rendkívül extrém hideg kizárólag a Nyírségben fordul elő.  

Hazai abszolút minimum-hőmérséklet:

Legalacsonyabb hőmérséklet: -35 °C Miskolc – Miskolctapolca, 1940. február 16.

Legalacsonyabb napi középhőmérséklet: -26,8 °C Baja, 1942.                 január 24.

Legalacsonyabb napi maximum-hőmérséklet: -23,0 °C Kecskemét 1942. január 24.

620x0 (3)

Az El Nino egyre erősödik

Az idei El Nino egyelőre az 1-es fokozatot kapta, de mivel folyamatosan erősödik, ezért esélyes, hogy elérje a 2-es szintet. Ha ez megtörténik, akkor az egyik legerősebb lesz, mióta elkezdték megfigyelni a jelenséget 1950-ben. Az 1997-98-as El Nino a becslések szerint 23 ezer ember halálát okozta, az Egyesült Államokban áradások pusztítottak a nyomában, Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában pedig tűzvészeket okozott. Dél-Amerikában akár 9 hónapon át tartó erős esőzés, áradás várható a mostani jelenség során, Ausztráliában pedig újra hatalmas szárazság. A klímaszakértők pedig azt mondják, a globális felmelegedés csak még tovább erősíti ezt a pusztító természeti jelenséget

Hozzászólások:

7 thoughts on “Ké­szülj: éle­ted leg­bru­tá­li­sabb tele kö­vet­ke­zik! Ára­dá­sok, hó­vi­ha­rok, hatalmas pusz­tí­tás ér­ke­zik.”

Comments are closed.