Mikor kell komolyan venni az anyajegyeket! Megmutatjuk mikortól veszélyes!

A bőrrák ma már sajnos egyre több embernél felbukkan, világszinten emelkedőben van az ezen esetek száma, egyre több személynél mutatják ki a megbetegedést. A melanóma ráadásul egyre agresszívebb, ezért növekszik az áldozatok száma is.

Az Egyesült Államok lakosságának 20 százaléka hajlamos a bőrrákra – derült ki nemrég az Business Insider által közzétett tanulmányból. Ugyan nem mindegyik típusú bőrrák veszélyezteti az életünket, de a melanóma esetén elég nagy az esély arra, hogy valaki belehal a betegségbe.

Az Egyesült Államokban, idén több mint 76 ezer embernél mutathatják ki a melanomát, és közel 10 ezer ember életét olthatja ki ez a fajta bőrrák. A melanoma a bőr színéért felelős pigmentsejtek káros elszaporodását jelenti, amelyek agresszív módon megtámadják az egészséges sejteket, nemcsak a bőr felszínén, hanem magában a testben is, és kontrollálatlanul képesek terjeszkedni. Akkor lehet hatékonyan kezelni a melanomát, ha még kezdeti stádiumban fedezik fel a kórt, és a rákos sejtek csak a bőrfelületen képesek még terjeszkedni.

14520609674793_83517721224546_db

A betegség kialakulásának okai között van az erős napsugárzás, az UV-sugarak okozta DNS-károsító hatás, a  legyengült immunrendszer, szervátültetésen átesett szervezet, de az öröklődési hajlam is kockázatot jelent. Akkor van baj, ha az anyajegyünk elkezd változni, nagyobb lesz, más színre vált. Ilyenkor mindenképpen kötelező bőrgyógyászhoz fordulni.

Ugyanígy kell tegyen az, akinek:

  • testén 50-nél több anyajegy van,
  • a családban már jeleztek, kezeltek melanomás rokont,
  • furcsa, szabálytalan anyajegyei vannak,
  • fehér bőrrel rendelkezik,
  • ha az anyajegy átmérője meghaladja az 5–6 millimétert,
  • ha élete során legalább 5 alkalommal nagyon leégett a napon,
  • vagy ha 18 éves koráig legalább egyszer súlyosan megégette a nap a bőrt.
Hozzászólások: