Mutasd a talpad, megmondom, mi bajod!

Talpad masszírozása számtalan panaszra megkönnyebbülést nyújt. Vedd kézbe a lábad, és kezdd a gyógymódot!

Az ősi kínai gyógyászat 5000 évvel ezelőtt felismerte, hogy a talp területei összeköttetésben állnak az egyes belső szervekkel. Térképhez hasonlóan megrajzolhatók azok a pontok, amelyek finom ingerlése beindítja a gyógyító folyamatokat. William Fitzgerald amerikai orvos közel száz éve újból alkalmazni kezdte a módszert, melynek sikerére azóta egyre több bizonyíték született. Mára végleg kikerült a gyanús, kuruzslással határos gyógymódok köréből, és több formában is alkalmazzák.

A reflexológia vagy más néven zónaterápia segítségével javíthatod szervezeted általános állapotát, növelheted energiaszintedet, és egyes betegségek tüneteit is hatékonyan csökkentheted.

14520609967475_10243274000051_db

Jelez a láb

Érdekes kölcsönhatás figyelhető meg a szervek állapota és a talppontok között. A megbetegedett testrész úgy jelzi a problémát, hogy a neki megfelelő reflexpont masszírozásakor fájdalmat érzel. Ennek oka, hogy a felhalmozódott káros anyagcseretermékek kristályos göbökké állnak össze az érintett reflexzónában. Az érzékeny terület masszírozásával ezek a lerakódások szétoszlanak, és az energia újból szabadon áramolhat.

Akkor is eredményesen csillapíthatod a panaszaidat, ha még nem alakultak ki a méreganyag-kristályok. Ilyenkor a talp idegvégződései és a nekik megfelelő szervműködés összefüggéseit használod. A fájdalmat vagy egyéb kellemetlen tünetet okozó testrészhez meg kell keresned a vele kapcsolatban álló talpterületet. Az óvatos masszírozás visszajelzést küld az idegrendszer számára, mely az öngyógyító folyamatokat irányítja.

Komolyabb betegség esetén mindenképp képzett talpreflexológustól kérj segítséget, és a tanácsainak megfelelő ideig vedd igénybe a terápiát.

Enyhébb panaszokat azonban magad is kezelhetsz, ha megismered a hozzájuk kapcsolódó talppontokat.

Így kezdj hozzá!

Akkor is érdemes kihasználnod a talpmasszírozás gyógyhatását, ha semmilyen zavaró tünetet nem tapasztalsz. A rendszeres masszázs segít megőrizni egészséged, frissíti szervezetedet, és serkenti anyagcserédet. Ehhez mindössze két kis gumi- vagy műanyag labdára lesz szükséged.

Helyezkedj el kényelmesen egy széken, és helyezz mezítlábas talpaid alá egy-egy kislabdát. Görgesd őket ide-oda, hogy a talpak egész felületét átmasszírozd. Akár olvasás, tévénézés közben is elvégezheted az öt-tíz percig tartó műveletet. Már az első alkalom után tapasztalhatod, hogy csökken a feszültség, enyhül a fáradtság, és javul a kedélyállapotod.

Ha már utolért egy-egy kellemetlen panasz, az adott testrésznek megfelelő talpfelületet kézzel kell masszíroznod. Használj hidratáló vagy gyógynövény hatóanyagú krémet, hogy megkönnyítsd a műveletet. Az adott pontot öt percig érdemes körkörösen masszíroznod, ám ha bőrkeményedés fedi a felületet, előbb attól szabadulj meg a megfelelő kezeléssel.

Erős tünetek fennállásakor kétszeresére is növelheted a masszázs időtartamát. Ne ijedj meg, ha átmeneti fáradékonyságot vagy a talppontok fájdalmát tapasztalod. Ez annak a jele, hogy sikeresen kezdetét vette a gyógyulás.

Komolyabb betegség esetén csak akkor vesd be a módszert, ha előzetesen kikérted háziorvosod véleményét! Előfordulhat, hogy önmagában nem lesz elegendő a reflexológia alkalmazása, ám egyéb orvosi kezelések kiegészítéseként gyorsíthatod vele a gyógyulást.

Mikor, melyik pontot célozd?

Akkor használhatod leghatékonyabban a reflexológiát, ha megtanulod, hogy a jellegzetes panaszok megjelenésekor mely pontokat érdemes masszíroznod.

Fejfájás esetén a nagylábujjak középső-belső részét vedd kezelésbe, itt találhatók a fej és a halánték pontjai. Ha migrén közeledtét érzed, minél hamarabb kezdd meg a masszírozást, így megelőzheted a roham fokozódását.

Felfúvódást, nehezen emészthető ételek fogyasztását követő teltségérzést a gyomor és a vékonybelek pontjainak dörzsölgetésével mérsékelhetsz, melyek a belső talpél középső részén, valamint a talpközép és a sarkak közti területen találhatók.

Fogyókúrád sikerének záloga az anyagcsere sebessége. Ha pajzsmirigyed nem működik megfelelően, megnő az elhízás kockázata. Masszírozd a nagylábujj alatt két-három centiméterrel található pajzsmirigy-pontot, hogy hamarabb megszabadulj a felesleges kilóktól.

A reumás fájdalmak gyakori oka a méreganyagok felhalmozódása. Serkentsd a kiválasztó szervek munkáját a talpad közepén és kissé alatta található pontok ingerlésével!

A székrekedés kezelésében bal lábad kap főszerepet, ennek közepén és bal szélén húzódnak az emésztőrendszer reflexpontjai.

Ha gerinctájéki fájdalmat tapasztalsz, a belső talpél és a boka közti vonalat masszírozd végig! A hideg végtagokért is felelős lelassult vérkeringést pedig a belső talpél és a nagylábujj közti pont, valamint a bal talpad közepén elhelyezkedő szívpont serkentésével hozhatod lendületbe.

Ha szívesen használnád mindennapi házi gyógymódként a talpreflexológiát, érdemes szakkönyvet is beszerezned, melyben pontos térképet találsz a reflexzónák rejtelmeihez. Talptérképeket az interneten is kereshetsz, többek között ITT nézheted meg, hogy hogyan „működnek” a reflexzónák.

Hozzászólások: