Ha a vércsoportod 0-ás, itt van 8 dolog, amiről érdemes tudnod

Az emberi vért az 1900-as évek elején osztotta 4 csoportra Karl Landsteiner, az osztrák orvos. Mindenki tudja, hogy fontos ismerni a saját vércsoportunkat vészhelyzet esetére, mikor vérátömlesztésre lehet szükségünk.  Az is kiderült, hogy a vércsoportunk befolyásolja az egészségünket, egyesek szerint a szerencsénket és a személyiségünket is.A következőkben tudományos tényeket ismerhetsz meg a 0-ás vércsoportról.

1. Hogyan határozzák meg a vércsoportot?

A vércsoportokat bizonyos antigének megléte vagy hiánya alapján határozzák meg, melyek immunválaszt válthatnak ki, ha idegenek testünk számára. Ezek az antigének arra késztethetik az immunrendszert, hogy elutasítsa az átömlesztéssel kapott vért. Ezért nagyon fontos ismerni a vércsoportunkat, hogy vérátömlesztés esetén megfelelő típusú vért kaphassunk.

2. A 0-ás vércsoport jellemzői

A vörösvérsejtek felszínén az A és B antigének hiánya vagy megléte, valamint az A és B antitesteknek a plazmában való hiánya vagy megléte alapján 4 fő vércsoportot különböztetünk meg. Az A és B antigének esetén van egy fehérje, az Rh faktor, ami szintén jelen lehet vagy hiányozhat. Ezek alapján már 8 különböző vércsoportot tartunk számon: az A+, A-, B+, B-, 0+, 0-, AB+, AB-. A 0-ás típusú vérben a vérsejtekben nincs se A, se B antigén, de a plazmában van A és B antitest is. A 0+ a leggyakoribb vértípus, amivel a különböző etnikumba és különböző rasszba tartozó emberek 37-53%-a rendelkezik.

3. A 0-ás vércsoportúak mindenki számára megfelelő donorok

Akik 0+ vércsoportúak, azok bármely más vércsoportba tartozónak adhatnak vért, de csak Rh+-oknak, azaz 0+, A+, B+ és AB+ vércsoportúaknak. A 0-ás vércsoportúak vörösvérsejtjeit mind a 8 altípus megkaphatja, tehát ez egy univerzális vértípus, amire mindig szükség van a vérátömlesztéseknél.0-ás vért vészhelyzet esetén még a vérteszt lefuttatása előtt is adni lehet. Mi több, ez a vértípus a legbiztonságosabb az újszülöttek számára, akiknek az immunrendszere még nem teljesen fejlett.

4. A 0-ás vércsoportúak csak 0-ás vért kaphatnak

A 0+ vércsoportúak kaphatnak vért 0+ és 0- vércsoportúaktól is, míg a 0- csak ugyanolyan vértípussal pótolható. Ha vészhelyzetben a 0- vérből nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiség, 0+ vérrel helyettesíteni lehet.

5. Egészségi kockázatok

A tudósok szerint a vér biokémiája bizonyos módon befolyásolja egészségi állapotunkat. Bár még kutatják, hogy a vércsoportok mennyire vannak hatással egészségünkre, egyes teóriák szerint vannak előnyei és hátrányai is az egyes vércsoportoknak. Egyes feltételezések szerint a 0-ás vércsoportúak jóval fogékonyabbak a bakteriális és vírusos fertőzésekre, beleértve olyan komoly betegségeket is, mint a kolera, pestis, mumpsz vagy a tuberkulózis. Tanulmányokban kimutatták, hogy a 0-ás vércsoportúaknál 35%-kal magasabb a duodenális fekélyek előfordulási aránya, mint a többi vércsoport esetén.

6. Egészségi előnyök

A 0-ás vértípusba tartozóknak a legkisebb az esélyük a szívkoszorúér betegségek kifejlődésére. Tanulmányok szerint a többi vércsoportba tartozóknál 25%-kal nagyobb eséllyel alakul ki hasnyálmirigy rák, mint a 0-ás vércsoportúaknál. A 0-ás vércsoportúak kisebb eséllyel betegszenek meg keringési problémák miatt, és alacsonyabb náluk a kognitív problémák kialakulásának esélye is.

7. A 0-ás vércsoport és az étrend

Valószínűleg te is hallottál már a vércsoport diétáról, aminek lényege, hogy ha a vércsoportodnak megfelelő ételeket fogyasztod, egészséges és fitt maradhatsz. Annak ellenére, hogy nagyon felkapottá vált, a vércsoport diétának semmilyen tudományos bizonyítéka nincs. A szakértők szerint sokkal jobb, ha egyénre szabott étrendet követünk, mintsem a vércsoportunknak megfelelőt.

8. A 0-ás vércsoport és a személyiség

Eléggé kétséges, hogy a vércsoportnak lenne bármilyen hatása a személyiségre, de egyes országokban ez a nézet mégis igen közkedvelt, főleg Japánban. A tévéműsorokban, az újságokban gyakran lehet vércsoport-horoszkópokat olvasni, vannak vércsoport alapján párosító randioldalak, de még a manga, anime és videójátékokban is feltüntetik a karakterek vércsoportjait. A japánok úgy hiszik, hogy a 0-ás vércsoportúak nagylelkű, szenvedélyes, társasági és anyagilag sikeres emberek, a legjobb párkapcsolatot pedig az A-vércsoportúakkal tudják kialakítani.

Forrás

Hozzászólások: