Fogyasztó ruhák, övek és speciális cipők. Valóban fogyhatunk velük? Íme a szakértő válasza!

A reklámokban azt ígérik, extra kalóriákat égethetünk el, ha ezeket viseljük. Mi az igazság?

68086_alak-640c

Alakformáló fehérnemű

Nagy divat mostanában ilyet hordani, hiszen az alakformáló fehérneműk ? ahogy a nevükben is benne van ? karcsúsítják az alakot. A piacon elérhető olyan is, ami ezen felül azt ígéri, hogy viselésével a mindennapok során több kalóriát égethetünk el. A fehérnemű olyan speciális anyagból készül, ami az izmokat arra készteti, hogy keményebben dolgozzanak az átlagos tevékenységek során. Zseniális!

A szakértő véleménye: Nem kétséges, bármit tekerünk a lábunkra, hasunkra, növelni fogja a kalória-felhasználást ? ám ennek mértéke csekély. Viszont ha a fő tartó izmok köré egy övet tekerünk, akkor ezzel bizonyos izomcsoprtok munka nélkül maradnak ? nem égetnek kalóriát és munka hiányában elsorvadnak. Akinek magas a vérnyomása, annak nem ajánlott a viselése.

Izzasztó öv

Sokan viselnek mozgás közben ilyet, hiszen azt remélik, az izzadás fokozásával könnyebben lefogyhatnak.

A szakértő véleménye: Amikor a test felmelegszik, izzadni kezdünk, hogy a szervezet fenntartsa a hőháztartás egyensúlyát. Emiatt valóban több energiát használ fel, de nem sokkal, mindössze tíz százalékkal. Vegyünk egy példát: egy átlagos edzés során elégetünk 200 kalóriát, izzasztó övvel 220-at. Nem nagy különbség, nem igaz?

Izzasztó nadrág

Az izzasztó övhöz hasonlóan sokan úgy vélik, ha edzés közben neoprénből készült izzasztó nadrágot viselnek, szauna hatást érnek el, ami által növelik a kalóriaégetést.

A szakértő véleménye:  Lehet, hogy a mérleg kevesebbet mutat egy ilyen edzés után, de a súlyveszteség nagy része nem zsír, hanem víz, amit az első pohár vízzel rögtön pótolunk is. Annyit mégis profitálhatunk belőle, hogy a vízzel együtt távoznak az elhalt bőrsejtek is, így javul a bőr minősége és hidratáltsága.

Gördülő talpú cipő

Azt ígéri, hogy javítja a testtartást, tornáztatja és erősíti a lábikra-, a csípő- valamint a farizmokat, s ezáltal az alakot is formálja.

A szakértő véleménye: Egymástól független kísérletek igazolják, hogy sem az oxigénfogyasztás, sem az izomaktivitás nem magasabb gördülő talpú viselése közben. Így nincs bizonyíték arra, hogy a cipők segítik viselőjüket az intenzívebb mozgásban.

Hozzászólások: