Az óraátállítás szervezetünkre gyakorolt hatásai

Kardiológiai szempontból számos veszélyét megfigyelték a nyári időre való átállást követő napoknak – American Journal of Cardiology 2013 Március. A kutatás szerint a szívinfarktusok előfordulása az átállást követő napon megemelkedik. Egyben azt is megfigyelték, hogy a téli időre való átállást követő napokon csökken.

Számtalan tanulmányban kimutatták már az alváshiány egészségre káros következményeit, melyek mind azt bizonyítják, milyen érzékeny a szervezetünk a szinte jelentéktelennek látszó legkisebb napi változásokra is.

A szívinfarktusok, autóbalesetek és az öngyilkosságok száma megemelkedik a nyári időátállást követő napokban

A fenti tanulmány mellett sok egyéb kutatás is vizsgálta már ezt a kérdést, melyek az itt következő kiáltó tényeket találták:

Szívinfarktusok: Az 2012-es Alabama Egyetem tanulmánya azt mutatta ki, hogy a szívinfarktusok száma 10%-kal emelkedik az átállást követő hétfőn és kedden. Ezzel párhuzamosan 10%-kos csökkenést találtak a téli időre való átállást követő hétfőn és kedden.

Szívinfarktusok: Egy 2008-as svéd tanulmány azt találta, hogy a szívinfarktusra való esélyünk 3 héten át nagyobb a nyári időre való átállást követően, és ennek megfelelően alacsonyabb ősszel, mikor az órákat visszaállítjuk. 5%- nő az átállást követő hétfőn, és 10%-emelkedik kedden a szívinfarktusok előfordulása!

Öngyilkosságok: A férfiak körében az öngyilkosságok száma a nyári átállást követő első hétben megemelkedik. (Sleep and Biological Rhythms January 2008)

Autóbalesetek: Az autóbalesetek száma 8%- nő a nyári átállást követő első munkanapon, és az ittas vezetésből adódó halálos balesetek előfordulása az átállást követő első héten végig magasabb. Munkahelyi balesetek 5.7%- emelkednek ilyenkor, minek következtében 67.6%- több munkanapot veszítenek a munkáltatók sérülésből kifolyólag. (J Appl Psychol September 2009)

Termelékenység és Életminőség: Általános megfigyelés, hogy az emberek kevésbé kreatívok a nyári átállást követő napokban. Till Roenneberg, egy orosz kronobiológus az figyelte meg, hogy ez a változás egészen drasztikus, sőt az emberek csökkent életminőséget tapasztalnak ezekben a napokban, mindenféle betegségekre való hajlamuk megnövekszik, és egyszerűen rettentő fáradtak.

Az alvás fontosabb, mint gondoljuk

Rövidtávú alvászavarok a következő problémákkal hozhatók összefüggésbe (WebMD) :

  • Emlékezet és észlelési gondok
  • Alacsonyabb teljesítmény képesség és figyelem
  • Munkahelyi balesetek
  • Autóbalesetek
  • Károsodott emberi kapcsolatok

A krónikus alvászavar még ennél is rosszabb, emelkedett vérnyomást, emelkedett pulzusszámot, vércsomósodást, és megnövekedett szívinfarktusra való esélyét okoz. Rubin Naiman, klinikai pszichológus és alvás specialista azt mondja, hogy 6 óránál rövidebb, vagy 9 óránál hosszabb napi alvás kétszeresére növeli az anginára, koszorúér megbetegedésekre, szívinfarktusra és agyvérzésre való esélyt.

Talán ezeknek a kutatásoknak köszönhető, hogy idén az ünnepekre került az óra előreállítás. Ezúttal remélhetőleg a hétfők” kellemetlen eseményeit elkerülhetjük. És ha odafigyelünk a következő pár dologra, akkor megelőzhetünk minden negatív hatást:

Martin Young, az Alabama Egyetem professzora a következő természetes praktikákat javasolja ahhoz, hogy a test átállását megtámogassuk:

– Ideális esetben szoktattuk magunkat már az át állítást megelőzően,

– Együnk tápláló reggelit

– Menjünk ki a szabad levegőre a kora reggeli napra

– Végezzünk testgyakorlatokat, könnyű sportot ezen időszakban

Hozzászólások: