Tudósok áttörést értek el az eddig legyőzhetetlen rákos sejtek megölésében!

A semmiféle gyógyszerre nem reagáló betegségek vizsgálatára szakosodott skóciai kutatólabor pár napja áttörést ért el a legyőzhetetlennek hitt rákos sejtek elpusztításában. Így még egy lépéssel közelebb kerülhet az emberiség, hogy végre érdemben felvegye a versenyt első számú ellenségünkkel: a rákkal!

Az alkotóelemet gyógyszerrezisztens fehérjének nevezik, ami olyan gyógyíthatatlan betegségek építőköve, mint a rák, vagy akár a Huntington kór. Egészen idáig hiába próbálták hatástalanítani nem ment, azonban a Dundee egyetem kutatói végre sikerrel célozták meg a fehérjéket olyan molekulákkal, amik azokat kioltó szerekhez láncolják.

A reakciót pedig találóan a halál csókjának hívják!

Professzor Alessio Ciulli úgy nyilatkozott a Sun magazinnak: “A legfontosabb felfedezés ebben, hogy végre rájöttünk nem elég, ha csak közel kerül a semlegesítő anyag a rezisztens fehérjéhez, a közvetlen reakcióhoz mélyebb kapcsolat kell. Hasonlattal élve: ez nem csupán egy puszi az arcra, hanem szenvedélyes már-már filmbe illő csókjelenet”

Milyen romantikus megfogalmazás!

Az áttörés azért is óriási jelentőségű, mert azzal eddig is tisztában volt az orvostudomány, hogy ezek okozzák a betegséget, “uralmukat megtörni” azonban sosem voltak képesek! Most pedig végre megtalálták a molekulát, ami sikerrel kötődik a betegséget okozó anyaghoz és mindeközben szabotálja annak működését is. Ez egy rettentően nehéz feladat, ugyanis a rezisztens fehérjék mindig megtalálták eddig a módját, hogy a szabályozó anyagok elől kitérjenek ugyan úgy tovább szaporodva, mint azelőtt.

“Bár a kitörő öröm még korai lenne, mert a teljes legyőzéshez még hosszú út vezet, de ez egy nagy és határozott előrelépés a jó irányba!” – fogalmazott Ciulli professzor.

Reméljük a gyógyszergyártók élni fognak az információval és még több ilyen semlegesítő elemet fognak gyártani, amivel legyőzhetik a rezisztens fehérjéket.

Ez nagyon jó hír és mi nagyon szurkolunk!

Hozzászólások: