Ezt teszi a fenekeddel az egész napos ülés.

Sajnos, abban egész biztos lehetsz, hogy semmi jót

Először is: a túl sok ülés megváltoztatja a popód formáját
Ha több éven keresztül napi 8 órát ülsz, akkor ne lepődj meg, ha megváltozik a popód formája, és sokkal laposabb lesz. Akkor van a legrosszabb hatással a popsidra az ülőmunka, ha már a húszas éveidből is jó pár év üléssel telik, hiszen ilyenkor sokat alakul a test. Ráadásul mivel „elülöd” a vérkeringést is, a narancsbőr is könnyebben kialakul.

Másodszor: állandó hátfájást okoz
Ha hosszú ideig ülsz, ráadásul rossz tartással (ahogy állítólag az emberek 90%-a), a csípő hajlító izmok befeszülnek, leblokkolva a fenék izmait. Amikor ez megtörténik, a medencéd mozdulatlanságából adódóan fájni kezd a hátad. Ha ezt sokáig nem kezelteted (pl. masszőr vagy gyógytornász segítségével), krónikus hátfájás alakul ki. Ehhez nagyjából 5 év kell a szakértők szerint.

ul-300x154

Harmadszor: a tested többi részében is fájdalmak alakulhatnak ki
Ha a popóizmod nem működik megfelelően, akkor még nagyobb nyomás nehezedik a térdeidre és bokádra, mint korábban, így ott is különböző fájdalmakat tapasztalhatsz.

Negyedszer: Az edzésrutinod is megváltozhat
Ha nem figyelsz oda időben, a popsi izmaid úgy elgyengülnek (ijesztően mondva sorvadni kezdenek), hogy sokkal nehezebben bírod majd a tréningeken azokat a gyakorlatokat, amikhez szükséges a nagy farizom.

MI A MEGOLDÁS?

Amennyire csak tudod, vedd fel az egészségesebb ülőpózt. Érjen le a lábad a földre a székedről, a combod legyen párhuzamos a talajjal. Ne görnyedve ülj, a monitorod közepe szemmagasságban legyen.
Állj fel óránként legalább 5 percre, és sétálj egyet az irodában, esetleg végezz el néhány guggolást.
Ha teheted, járj kéthetente gyógymasszőrhöz.
Szerezz be egy SMR hengert és esténként masszírozd vele át a lábad és popsid pár percben.
Az edzéseken figyelj arra, hogy a megszokottnál nagyobb hangsúly legyen a popódon.

Hozzászólások: