Vadkenderrel a pattanások ellen

Gyógyszer lehet a pattanásos bőrű emberek számára a vadkender. A növény olyan anyagot tartalmaz, amely képes tartósan kezelni a gyulladt bőrt. A marihuána egyik hatóanyaga, a kannabidiol mérsékli a faggyútermelést és a sejtnövekedést, erre jött rá egy kutatócsoport a Debreceni Egyetemen. A tervek szerint még ebben az évben elkezdik a klinikai kísérleteket.

Hét éve kezdte a laboratóriumi vizsgálatokat Bíró Tamás, az Immunológiai Intézet igazgatója és az általa vezetett kutatócsoport. Arra jöttek rá, hogy kenderben található kannabidiol jelentősen mérsékeli az egyik leggyakoribb bőrbetegség az akné tüneteit, magyarul a pattanásosságot, ami kórosan fokozott faggyútermeléssel, gyulladással és a sejtek túlburjánzásával jellemezhető. Bíró Tamás által vezetett csapat most azt várja, hogy még idén elinduljanak a kísérletek.

hirmagazin_2015-09-27_123704

Fontos kihangsúlyozni, hogy nem a kábítószer hatásáról van szó, hanem a növényből izolált anyagról, amit a szárított levélből vonnak ki ? mondta Bíró Tamás a Kossuth Rádió Közelről című műsorában. Hozzátette, régóta kutatják a cannabis, azaz a vadkender növényben található anyagok hatását, melyet leginkább a bőr sejtjein vizsgálnak.

Nem csak a növény képes különböző vegyületek termelésére, hanem az emberi szervezet is képes ennek a vegyületnek a hatásához nagyon hasonlót termelni ? mondta. A kutatások során arra jutott a csapat, hogy ez a kannabidiol sikeresen kivédi azokat a sejtélettani folyamatokat, amelyek leginkább az emberi bőrben található leggyakoribb megbetegedésre, a pattanásosságra jellemző.

Kannabidiol használhat a pattanásosság ellen

Bíró Tamás azt is elmondta, hogy a legelső vizsgált anyag, a csípős paprikából izolálható kapszaicin volt, a fájdalom-kutatás egyik elemeként. Azt fedezték fel, hogy a kannabiszban található néhány anyag, illetve az emberi szervezet által termelt belső kannabinoid rendszer és a csípős paprikából izolálható kapszaicin által beindított sejtfolyamatok között kapcsolat van.

Biztonságossága és hatékonysága miatt a kannabidiolt már számos megbetegedés, szklerózis multiplex, gyermekkori epilepszia, gyulladásos állapotok tüneteinek kezelésére használják a gyógyászatban.

A kannabidiolból olyan bőrgyógyászati terméket ? krémet, kenőcsöt ? készítene a kutatócsoport, amivel a bőrre adagolva megfigyelnék, hogy a pattanásosságnak a lokális kezelésére hatékony-e. A következő lépés pedig a szájon át szedhető tabletta lenne. Szeretnének magyar gyógyszergyártó vállalatokat is meggyőzni, hogy csatlakozzanak a tudományos sikerhez, de egyelőre csupán külföldi cégekkel tartják a kapcsolatot.

Mindenekelőtt a klinikai vizsgálatok eredményét kell megvárni ? mondta az igazgató a műsorban. Azt remélik, hogy 2015-ben el lehet végezni a klinikai kísérleteket, és 2016-ban megjelenhet az első termékcsalád.

Hozzászólások: