Tudd meg, pozitív-e a testképed, vagy tolerancia áldozata vagy? sokat elárul rólad!

noi12

Hogy testképünk, azaz testünkhöz való érzelmi viszonyunk pozitív vagy negatív ? igen gyorsan és könnyen megállapíthatjuk! Csak igyekezz őszintén felelni magadnak: Jó, vagy rossz érzéseket szül benned, ha Teo megkérdezi tőled: hogyan viszonyulsz a testedhez? A szégyen vagy a büszkeség érzése jelent meg benned?
Freud tanítványa, Schilder osztrák pszichológus definíciója szerint ?a testkép magában foglalja a testhez kapcsolódóan kialakuló ideákat, hiedelmeket, percepciókat és attitűdöket?. A magunkéit ? teszem hozzá. Hiszen a fogalom csak a maga önreflektív voltában létezik. Ha pedig elfogadjuk, hogy a lelki egészségünkre, önértékelésünkre erősen kiható attitűd a miénk, bennünk és nem másban létezik, a világ rólunk alkotott véleménye rögtön másodlagossá, harmadlagossá, sőt jelentéktelenné válik.
Tolerancia a strandon
Vagyis egyáltalán nem az a lényeges, milyenek vagyunk ?valójában? ? értsd: a külső szemlélők néző-, vagy szempontjából, hiszen ez is csak nézőpont -, csakis az számít: milyenek vagyunk a magunk szemében. Ez az ami meghatározza lelki egészségünket, életünket, sorsunkat. Nem vitatom, hogy nem könnyű függetleníteni magunkat a többiek véleményétől, de gyakran az is csak a mi percepciónk, hogy mit gondolnak rólunk az emberek?
Véget ért a múlt
? másként fogunk tekinteni
világunkra!
Függetlenül tehát attól, hogy ? testalkatunkat tekintve ? mennyire tartozunk az átlagba, hogy a média által sugallt ideálhoz közelebb vagy éppen távolabb állunk: testünkkel lehetünk elégedettek vagy elégedetlenek.

Hozzászólások:

One thought on “Tudd meg, pozitív-e a testképed, vagy tolerancia áldozata vagy? sokat elárul rólad!”

Comments are closed.