EZÉRT TÉRJ VISSZA A HAGYOMÁNYOSRA! AZ ENERGIATAKARÉKOS IZZÓK SZORONGÁST, MIGRÉNT ÉS RÁKOT IS OKOZHATNAK!

Sokan közülünk annak érdekében, hogy spóroljunk az energiával és a pénzzel, a régi izzókat lecseréltük környezetbarát, új generációs energiatakarékos változatra. Az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala szerint azonban ezek az új generációs izzók nagyon toxikusak, éppen ezért összeállítottak egy sürgősségi protokollt arra az esetre, ha az izzó eltörik és a benne lévő mérgező gázok kiszabadulnak. Ha beltérben törnek el, ezek az izzók a higany levegőben maximálisan megengedett szintjénél 20-szor többet bocsátanak ki magukból a Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal által végzett vizsgálat szerint.

Az energiatakarékos izzók okozhatnak:

  • szédülés
  • fejfájás
  • migrén
  • rohamok
  • fáradtság
  • koncentráció gyengülése
  • szorongás

1. Az energiatakarékos izzók higanyt tartalmaznak

Ez egy potenciális idegméreg, ami különösen veszélyes a gyerekekre és a várandósokra nézve. Elsősorban az agyat, az idegrendszer, a májat és a veséket károsítja, de árt a szívnek és az érrendszernek, az immunrendszernek és a szaporítószerveknek is. Remegést, szorongást, álmatlanságot, memóriazavart, fejfájást, rákot és Alzheimer-kórt okozhat.

ezert-terj-vissza-hagyomanyosra-az-energiatakarekos-izzok-szorongast-migrent-es-rakot-okozhatnak

2. Az energiatakarékos izzók rákot okozhatnak

Egy berlini laboratóriumban végzett vizsgálat szerint az energiatakarékos izzók mérgező karcinogén anyagokat tartalmaznak, melyek rák kialakulásához vezethetnek.

A fenol egy enyhén savas, toxikus, fehér, kristályos anyag, melyet kőszénkátrányból nyernek és a vegyipari gyártás során használják fel. (en.wikipedia.org/wiki/Phenol)

A naftalin illékony, fehér kristályos vegyület, mely a kőszénkátrány lepárlásával keletkezik. Molyirtóként, illetve vegyipari gyártáshoz alkalmazzák. (en.wikipedia.org/wiki/Naphthalene)

A sztirol telítetlen folyékony szénhidrogén, a petróleum egyik mellékterméke. (en.wikipedia.org/wiki/Styrene)

3. Az energiatakarékos izzók sok UV-sugarat bocsátanak ki

UV-B és nyomokban UV-C sugarakat is kibocsátanak magukból ezek a típusú izzók. Általánosan elismert tény, hogy az UV-sugarak károsítják a bőrt (bőrrákot okozhatnak) és a szemet. Az energiatakarékos izzókból érkező sugárzás közvetlenül károsítja az immunrendszert és a bőr szöveteit, képes megakadályozni a D3-vitamin termelődését.

Összefoglalva tehát ezek az izzók annyira mérgezők, hogy még a szemetesbe sem tehetjük bele őket, veszélyes hulladéknak számítanak. Ha egyet eltörünk a lakásban, azonnal nyissunk ki minden ajtót és ablakot, legalább 15 percig szellőztessünk, hogy megszabaduljunk a mérgező gázoktól. Sajnos a fogyasztóknak már nem lesz lehetőségük hagyományos izzót vásárolni, mert kivonják őket a forgalomból.

Hozzászólások:

3 thoughts on “EZÉRT TÉRJ VISSZA A HAGYOMÁNYOSRA! AZ ENERGIATAKARÉKOS IZZÓK SZORONGÁST, MIGRÉNT ÉS RÁKOT IS OKOZHATNAK!”

Comments are closed.