Városi legenda, vagy tényleg rákkeltő? Itt a válasz

Egyre növekszik a rákos megbetegedések száma. Kutatók szerint az emberek 40 százalékának az életében valamikor kialakul daganatos betegség.

A kutatók világszerte megfeszített erővel dolgoznak azon, hogy vajon mi állhat a romló statisztikák mögött. Abban nincs vita, hogy az öregedő populáció – hosszabb átlagos élettartam, ezáltal nagyobb esély a betegségekre –, az egészségtelen életmód és étrend, a dohányzás, a mozgás hiánya komoly kockázatot jelent. Ugyanakkor egyre több dologgal kapcsolatban halljuk a fenyegetést: vigyázat,  rákkeltő!
Vajon csak városi legenda, hogy a mikrosütő, a grillétel fokozott rákkockázatot jelent? Utánanéztünk.

Van, aki forrón szereti

Sokan vélik úgy, hogy a tűzforró ital árt a nyelőcsőnek. A forró teát iráni tudósok hozták összefüggésbe a nyelőcsőrákkal. Állításuk szerint ha elkészítés után két percen belül felhajtjuk az italt, ötszörösére emelkedik a nyelőcsőrák kialakulásának kockázata.

Szakértők szerint Iránban és Brazíliában bevett szokás szó szerint forrón inni az italokat. Még fém szívószálat is használnak és ezzel csak rontanak a helyzeten, mert a cső egészen a torokhoz vezeti a tűzforró italt. A nyelőcső begyulladhat és a krónikus gyulladásokat már régen összefüggésbe hozták a rákkal.

Grillezett húsok: szenesre sütve

A szinte szenesre égetett húsról mondják, hogy rákkeltő. És igazuk van!

Norvég kutatók kimutatták, hogy az ún. HCA vegyület – mely az égett hús felületén alakul ki – nagy dózisban növeli a vastagbélrák kockázatát. Tény, hogy magas hőfokon karcinogén anyagok keletkeznek a húsok felületén. Legjobb a húst lassan megsütni, és sosem odaégetni.

Trauma: sérülés okozta emlőrák

Közismert vélekedés, hogy a mellre mért ütés azért veszélyes, mert rákot okozhat.

Megjelent már olyan tanulmány, amely alátámasztotta ezt. Más vélemények szerint viszont nem az ütés okozta, csak éppen az ütés okozta fájdalom miatt gyakrabban hozzáérnek a nők a mellükhöz, tehát olyan elváltozást is észrevesznek, amit egyébként nem. (Valószínűleg a tumor már ott volt az ütés előtt is, csak nem vették észre.) Mivel az emlőrák kialakulása inkább genetikai vagy hormonális okokra vezethető vissza, és hosszú idő alatt fejlődik ki, nem valószínű, hogy az ütésnek ebben szerepe lenne.

14520609336242_95786593557096_db


Gének: bele van írva

Egyes elméletek szerint a rák genetikai eredetű, tehát hiába a nagyon egészséges életvitel, akkor is megtámadhatja az „arra hajlamos” embert.

A genetikai eredet csak a rákok 5-10 százalékára igaz (a mell-, vastagbél-, petefészek-, méh- és prosztatarák egyes fajtáira). A génmutáció vagy génhiba olyan kockázati tényező, amely elől nem lehet elfutni. Ám az nem törvényszerű, hogy a „génhibás” embereknél ki is alakuljon a daganatos betegség!

Hozzászólások: