Top 10 gyulladás okozó étel, amit el kell kerülnünk

krónikus gyulladás számos súlyos megbetegedés, mint például a diabétesz, szív problémák, azAlzheimer kór vagy a rák hátterében vagy rizikófaktora között szerepel. Az étrendünk megváltoztatásával nemcsak nagyban csökkenthetjük a gyulladást, hanem a kialakulásának esélyét is mérsékeljük.

toptizgyulladas_k-300x156

Következzék tehát a top 10 élelmiszer, amit kerülnünk kell a gyulladásos megbetegedések megelőzésének érdekében:

A Cukrok: Az üdítőkben, gyümölcslevekben, csakúgy, mint a készen kapható süteményekben és desszertekben található cukor nagy eséllyel okoz gyulladást szervezetünkben. Vannak egészségesebb helyettesítő termékek, mint például a stevia (mézfű), a melaszt vagy a méz.

 1. Néhány olaj, amit főzéshez használunk
  A sáfrányolajnak, mogyoró- vagy kukoricaolajnak nagyon magas az Omega-6 zsírsav tartalma, így szintén gyulladást okozhatnak. Jobb alternatívák azok az olajok, amelyekben az Omega-3 zsírsav nagyobb százalékban jelen, mint például az olívaolaj vagy a makadámolaj.
 2. Transzzsírok
  A transzzsírok, amelyeket elsősorban a rántott ételekben, a gyorsételekben és a készen kapható péksüteményekben találhatóak szintén gyulladást idézhetnek elő és emelik a rossz, LDL koleszterin szintet. Figyelmesen olvassuk át a címkéket és kerüljük el a transzzsírokat, inkább olyan összetevőjű ételeket válasszunk, amelyek részlegesen hidrogénezett olajokat tartalmaznak.
 3. Tejtermékek
  Nagyon sok laktózérzékeny ember szervezete gyulladásos választ ad a tejre, különösen pedig a laktózra. Számukra is létezik megoldás: ma már készülnek ?tejek? mandulából, rizsből vagy kenderből, amelyeket nyugodtan fogyaszthatnak.
 4. Bizonyos hústermékek
  A hagyományosan kukoricával és szójával táplált állatok húsa fokozottan gyulladást okozó. Egészségesebb a legeltetett szabad tartású állatok húsát vásárolni vagy egyszerűen teljes mértékig elhagyni a húst és a fehérjét növényi eredetű forrásokból pótolni, mint a bab, mogyorók és magok.
 5. Készen kapható hústermékek
  A készen kapható hústermékek fogyasztásából eredő bélgyulladások végbélrákot okozhatnak. Próbáljunk meg olyan kolbászt és szalonnát vásárolni, amelyek legeltetett állat húsából származnak, ezért nem tartalmaznak nitrátokat és nitriteket ? ez mindenképp egészségesebb választás.
 6. Alkohol
  A túlzott alkoholfogyasztás a torokban, a gégében és májban okozhat gyulladásos állapotot. A borok, sörök, tömények és likőrök helyett alkoholmentes, egészséges italokat fogyasszunk, mint például a fehér és a zöld tea vagy a szűrt víz.
 1. Finomított liszt
  fehér finomított liszt, amely számos készen kapható élelmiszerben, mint a kenyérben, süteményekben, tésztákban, stb található szintén növeli a gyulladások előfordulásának esélyét. Jobb, ha ezek helyett teljes kiőrlésű élelmiszereket fogyasztunk, mint például a teljes kiőrlésű kenyér, tészta és tortilla, amelyek kevésbé vannak feldolgozva és magasabb a tápértékük.
 2. Mesterséges élelmiszer-adalékanyagok
  Néhány mesterséges élelmiszer adalékanyag, mint a nátrium-glutamát (MSG) vagy az aszpartámnagyon elterjedtek számos készételben, miközben gyulladásos megbetegedések előidézői. A legjobb módszer elkerülni ezeket az adalékanyagokat, úgy hogy adalékmentes termékeket vásárolunk vagy otthon készítjük el az ételt a megfelelő alapanyagokból.
 3. Glutén
  lisztérzékenyek vagy glutén intoleránsok esetében a búzában, az árpában és a rozsban található glutén vékonybél gyulladáshoz vezethet A glutént kiválthatjuk rizsből vagy kukoricából készült kenyérrel, tésztával és péksüteménnyel.

Röviden összefoglalva: a gyulladást okozó élelmiszerek mindenütt jelen vannak. A legjobb módszer hogy elkerüljük ezeket az ételeket, ha friss élelmiszereket, bio húsárut és tejtermékeket vásárolunk, és az ételt otthon mi magunk készítjük el. Ez nemcsak egészségesebb, de akár még spórolhatunk is!

Hozzászólások:

3 thoughts on “Top 10 gyulladás okozó étel, amit el kell kerülnünk”

Comments are closed.