ELKÉPESZTŐ KINCS REJLIK A TALPUNK ALATT, ITT, MAGYARORSZÁGON!

A föld alatt megbúvó elképesztő mennyiségű energia megoldást jelenthet energiaigényeink kielégítésére.

Az idén nyáron is bőven megtapasztalható globális klímaváltozás arra sarkallja az emberiséget, hogy átalakítsa jelenlegi energiafelhasználását. Új stratégiára van szükség annak érdekében, hogy mérsékeljük a környezeti terheket, és a hagyományos energiahordozók kimerülésével egy időben mind nagyobb arányban térjünk át a megújuló energiaforrások használatára.

trea.jpg.1200x630_q85_crop-center_upscale

Ilyen alternatív, megújuló energiaforrás a geotermikus energia. Kevesen tudják, hogy hazánk ? készleteit tekintve ? geotermikus energia-nagyhatalomnak számít, pusztán jól ki kéne aknázni a meglévő forrásokat.

De mi is az a geotermikus energia? A geotermikus kifejezés görög eredetű, jelentése földhő. Földtani értelemben a Föld belsejének hőtartalékát jelenti. A geotermikus energia a geotermikus rendszerek révén hasznosítható, melynek elemei: a hőforrás, a víztározó illetve a szállító közeg (víz, gőz vagy ezek keveréke).

A geotermikus energiának számtalan előnye van, a legfőbb három talán a következő:

  • Kifejezetten környezetbarát, használata nem jár ártalmas égéstermékek keletkezésével, így nem okoz vegyi vagy nukleáris környezetszennyezést.
  • A geotermikus erőművek üzemeltetési költsége kifejezetten alacsony, működésük gazdaságos.
  • A hőmennyiséget felszínre hozó víz sokoldalúan értékesíthető.

Magyarország geotermikus nagyhatalomnak mondható, a rendelkezésre álló energiamennyiség tekintetében az Egyesült Államokkal és Kínával is felvesszük a versenyt. Ennek ellenére hazánkban a geotermikus energiafogyasztás a teljes energiafelhasználás csak egy elképesztően kis töredékét, 0,28 százalékát teszi ki.

Hazánkban jelenleg nincs geotermikus energián alapuló villamosenergia-termelés, holott a legnagyobb kitermelők ? az USA és a Fülöp-szigetek ? villamosenergia-készletük jelentős mennyiségét geotermikus energia felhasználásával állítják elő.

geo02.jpg.600x0_q85

A fűtésre fordítható geotermikus energia tekintetében is bőven lemaradásban vagyunk, pedig lehetőségeink óriásiak lennének. Mostanáig kilenc városban (Csongrád, Hódmezővásárhely, Kapuvár, Makó, Nagyatád, Szeged, Szentes, Szigetvár, Vasvár) használnak a távfűtéshez geotermikus energiát is.

Azért lenne különösen fontos, hogy kihasználjuk imponáló mennyiségű készletünket, mert amennyiben az energia nem kerül felhasználásra, felemésztődik az atmoszférában. Számtalan területen tudnánk használni ezt az alternatív energiaforrást:

Termálvízként:

  • lakossági épületfűtés,
  • mezőgazdasági felhasználás (fűtés, vízellátás, öntözővíz-előmelegítés)
  • fürdők és gyógyfürdők vízellátása

A geotermikus energiának azért bőven vannak hátrányai is: a lakosság számára például irreálisan magas költségekkel járna gázfűtésről hőszivattyús geotermikus alapú fűtésre váltani. A legésszerűbb megoldásnak a geotermikus energia önkormányzati, illetve ipari-mezőgazdasági felhasználása látszik.

Hozzászólások:

3 thoughts on “ELKÉPESZTŐ KINCS REJLIK A TALPUNK ALATT, ITT, MAGYARORSZÁGON!”

Comments are closed.