Egy nagy büdös frászt fogsz elhízni, ha leszoksz a cigarettáról

Ha leteszem a cigarettát, jól meghízom/idegbeteg leszek/rászokom más káros dolgokra? Aki eljátszott már a gondolattal, hogy felhagyjon a dohányzással, biztosan hasonló kifogásokkal érvelt amellett, hogy talán mégsem éri meg leszokni. Ha megelégszik azzal, hogy kibírja cigi nélkül, de cserébe állandóan habzsol, ne csodálkozzon, hogy hízik. Nem, nem fogyókúrázni kell, csak arra figyelni, hogy az életmódváltás ne egy másik kudarccal végződjön. Összegyűjtöttük a leggyakoribb leszokós tévhiteket, amik elrettentik az aktív dohányosokat attól, hogy egyáltalán kipróbálják, milyen lehet füstölgés nélkül élni.

 

medication-therapy-for-smoking

Ha leszokom, hízni fogok.

Márpedig a dohányzás maga sem segít a deréktáji karcsúság megőrzésében. Amerikai felmérések szerint a legkövérebb nők között vannak erős dohányosok is. Egyáltalán nem törvényszerű a leszokást követő nagymértékű hízás, sőt egyre több bizonyíték van arra, hogy a dohányzás épphogy elősegíti a zsigeri zsírszövet felhalmozódását a szervezetben ? különösen a legveszélyesebb helyen, a has tájékán. Amennyiben a leszokás után a kóros hízás mégis bekövetkezik, annak nem a dohányzás hiánya, hanem a dohányzást kiváltó folytonos nassolás az oka.

?Hosszú távon az ún. szimpatikus tónusnövelő hatása révén a nikotin fokozza az alapanyagcserét, meggátolja az inzulinnak a zsírszöveti receptorokhoz való kötődését, ezáltal nem vagy kevésbé épül be zsír a raktározást képviselő zsírszövetekbe? ? magyarázta a Díványnak dr. Fényes Márta kognitív pszichoterapeuta, belgyógyász. ?Ugyanakkor az el nem raktározódó triglicerid molekulák nagyobb mértékben elbomlanak az érpályában és a káros szabad zsírsavak a szervekben kifejtett hatásukkal hozzájárulnak más, kedvezőtlen anyagcsere állapotokhoz. Ilyen például a májban történő zsír- és cukor újraképződés, a metabolikus szindróma és zsíranyagcsere-zavarok vagy érkárosító szabadgyökök képződése. Ha tehát elhízástípusról beszélünk, akkor ? bár a fenék- és combtáji hízás nem jellemző a dohányosokra ?, a hasi zsírszövetek növekedése még a normál súlyúaknál is bekövetkezhet. A zsírszöveti inzulinreceptorok hatástalansága miatt ráadásul a dohányzás növeli az inzulinrezisztencia, és ezáltal a hasi elhízás és a kettes típusú diabétesz kialakulásának, sőt a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is? ? figyelmeztet a szakértő.

Cigaretta nélkül zabálni fogok.

Igaz, hogy a dohányzás felhagyásával a nikotin anyagcserét serkentő hatása megszűnik, ráadásul az ízérzékelés és a szaglás is javul, ezért pótcselekvésként gyakrabban nassol, de az már ugyanúgy akaraterő kérdése, hogy mégis mit és mennyit eszik. Nem kellene az étkezési szokások megváltozását kimondottan a cigaretta hiányára fognia: használja ki az ízlelőbimbók működésének javulását arra, hogy a szintén függőséget okozó, agyoncukrozott mesterséges élelmiszerek, a sós magvak vagy chipsek állandó nassolása helyett természetes ételeket, minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, amikor megkíván valami rágcsálnivalót. A cigaretta letétele utáni életmódot és étrendet érdemes előre megtervezni, hogy a természetesen fokozódó étvágy és a sóvárgás a munkahelyén vagy a társasági étkezések során se okozzon problémát.

Hozzászólások:

2 thoughts on “Egy nagy büdös frászt fogsz elhízni, ha leszoksz a cigarettáról”

Comments are closed.