Az idős szülők, nagyszülők idegesítőek? Ne felejtsük, hogy ők születésünktől kezdve szeretnek minket!

Az idős emberekkel történő beszélgetés nem mindig egyszerű. Előfordul, hogy megsértődünk vagy idegesek leszünk, miközben velük kommunikálunk.

Miért fordulhat elő ilyen helyzet? Lehet, hogy azért mert az idős emberek mindig kritizálnak bennünket, vagy tanácsot adnak és mi úgy gondoljuk, hogy beleszólnak az életünkbe? Mit tehetünk ilyen helyzetben?

1. Semmiképp se veszekedjünk az idős emberekkel és ne próbáljuk meggyőzni őket

Lehetetlenség, hogy így viselkedjünk egy idős emberrel, ha állandóan a mi álláspontunkat bizonygatjuk, akkor megromlik a kapcsolatunk. Egy ilyen korban lévő személyt már nem tudunk megváltoztatni, el kell fogadjuk ezt a dolgot, próbáljuk meg megváltoztatni a hozzáállásunkat ahhoz ami történik.

Amikor egy ilyen helyzetben vagyunk, akkor csak az érem egyik oldalát látjuk azt, hogy milyen makacs a szülő vagy nagyszülő, mennyire idegesítő. Próbáljuk magunkat az ő helyükbe képzelni és meglátjuk, hogy milyen rosszul érzik magukat.

“Ezek az utolsó évek az életükből, félnek a betegségektől, a tehetetlenségtől, az unalomtól, a haláltól és attól, hogy ők már nem hasznosak. Nagy erőfeszítésükbe kerül, hogy felkeljenek reggel és, hogy elvégezzék azokat a dolgokat amelyek fiatalkorukban nem jelentettek problémát a számukra. Az a gondolat jár a fejükben, hogy jobb lenne, ha már nem lennének, mert minden csak egyre rosszabb.”

2. Vegyük kezünkbe a dolgokat

Biztosan van olyan szülőd aki idegesít, nem olyan könnyű elfogadni őket olyannak amilyenek, mert tudod, hogy milyenek voltak fiatalkorban. Most eljött az ideje annak, hogy felügyelni kell a szituációt és az életüket.

Változtassunk a szülőkkel való kapcsolaton, ne beszéljünk úgy velük mint egy gyerek, ne mondjunk el minden apró részletet az életünkről. Ez eléggé komplikált lehet a számunkra, sok türelmünk kell legyen és maradjon meg a humorérzékünk.

3. Egy idős ember, ha nevet, akkor nem feszült

Kezdjük el szépen lassan felügyelni a beszélgetést, ha a szülő arról kérdez, hogy mit csináltál? Hol voltál? Nem kell válaszolnunk. Beszéljünk viccesen vagy tegyünk fel egy kérdést nekik.

Ne kerüljünk konfliktusba az idősekkel, nem szép dolog még akkor sem, ha az ő egészségükről van szó, ne kérjünk semmit tőlük, keressünk egy másik megoldást a problémák megoldására.

4. Ne juttassuk eszükbe a problémákat és a fájdalmat

Az idős emberek nagyon komolyan veszik azokat a dolgokat amelyek ronthatnak a fizikai egészségükön, a gondolataik és a rossz tapasztalataik. Ha szeretnénk egy idős embert boldoggá tenni, akkor ne ajándékozzunk edényt, kávéfőzőt, mosógépet neki, mert hiába praktikus egy ilyen dolog, ő akkor sem fog örülni neki.

Ha boldoggá akarjuk tenni az idős szüleinket, akkor töltsünk több időt velük, találjunk valami olyan dolgot amivel minőségi időt tölthetünk együtt, hogy ne unatkozzanak. Minél több időt töltünk az idős szülőkkel, ők annál tovább fognak élni.

5. Fogadjuk el az időseket olyannak amilyenek

Egyetlen módja van annak, hogy jó kapcsolatunk legyen az idős szülőkkel, ha elfogadjuk azt a tényt, hogy mostantól eléggé komplikált lesz a kapcsolatunk velük. Engedjük meg az idős embereknek, hogy saját maguk legyenek, tartsuk tiszteletben a gyerekes választásaikat, teljesítsük a butának tűnő kéréseiket, ne vegyük komolyan az ötleteiket.

6. Képzeljük magunkat az ő helyükbe

Előbb, utóbb mindenki megöregszik, sőt vannak olyan személyek akik már fiatalabb korban is idősnek érzik magukat. Az idős szüleink az élet utolsó megállójához értek, egyszer mindenki odaér, csak idő kérdése.

Próbáljuk megtalálni önmagunkat az idős szüleinkben, eleinte ez a dolog nehéznek tűnik, de utána megszokjuk. Ne feledjük az idős emberekkel történő beszélgetés a szeretetről, a megértésről, a kedvességről kell szóljon.

7. Bocsássunk meg

Minden napot kezdjünk a zéróról, ne vigyük át a haragunkat egyik napról, a másikra és ne feledjük azt sem, hogy a szüleink a hozzánk legközelebb álló személyek.  Ne a negatív dolgokat erősítsük, felejtsük el a problémákat, ne veszekedjünk az idős emberekkel. Legyünk kedvesek velük, hogy szebbé tegyük a napjaikat.

8. Ne hibáztassuk magunkat

“Elmulasztottam valamit” – ez a gondolat egyre több középkorú embert foglalkoztat, amikor a szülőkkel való kapcsolatukra gondolnak.

9. Nem mi vagyunk a hibásak, hanem az idő. Az öregedés folyamata mindig lehangoló

Emlékeztek a viccre? A pesszimista azt mondja, hogy rosszabb már nem lehet, az optimista pedig azt vallja, hogy rosszabb is lehet. Nem vagyunk hibásak, azért mert azok az emberek akiket szeretünk öregszenek.

10. Ne várjunk megelégedettséget az idősekkel történő beszélgetéstől

Egy idős emberrel történő beszélgetéshez tapasztalat és ismeret szükséges, főleg akkor, ha szemtől szembe beszélgetünk. A beszélgetés előtt fel kell készülnünk arra, hogy nem lesz egyszerű ez a dolog, ne várjunk megelégedettséget egy idős emberrel történő beszélgetéstől és akkor nem fogunk csalódni.

Ne feledjük egy idős személy azt gondolja, hogy ő már egy értéktelen ember, és az, hogy minket érdekel az amit mond egy ajándék a számára.

11. Mutassuk ki azt, hogy igazán érdekelnek minket az idősek

Egy idős embernek nagyon nehéz elhinni azt, hogy valakinek szüksége van rá, nehéz a tükörbe néznie, mert már nem szereti magát. Ha azt látja, hogy minket érdekel az ő élete, akkor ez segíteni fog abban, hogy jó kapcsolatunk legyen vele.

Gyakran mérgesek és zaklatottak vagyunk egy idős ember jelenlétében, mert nem értjük meg azt a dolgot, hogy ő más, mint mi. Neki gyengébb a látása, rosszabb a hallása, lassabban jár és arról már ne is beszéljünk, hogy mit érez a lelkében.

Hozzászólások: