Rejtett gombbal trükköznek a taxisok

Budapest ? Minden második taxis követett el szabálytalanságot. Ilyen eredményre jutott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) nyolc hónapos vizsgálata.

Az ellenőrök összesen 7379 próbautazással ellenőrizték a taxisokat, hogy elvegyék a kedvüket az ügyeskedéstől. Az eredmény megmutatta: gyakran a nyugtaadást mulasztották el, illetve az előírtnál magasabb fuvardíjat számoltak fel.

6_o_TannelGabor-KO

? A legjellemzőbb visszaélés még mindig a taxaméterrel elkövetett csalás ? mondta el a Blikknek Komáromi Endre, a BKK divízióvezetője. Ehhez a taxisok a megtett úttal próbálnak ügyeskedni. A műszerfal és a taxaméter közé egy külön eszközt szerelnek be, amely a ténylegesnél néhány száz méterrel vagy akár több kilométerrel hosszabb utat számol.
? Egy 6-8 ezer forintos fuvarnál 1-2 ezer forint is lehet a különbség ? mutatott rá Komáromi Endre. A Főtaxi Zrt. szóvivője, Vízy András szerint a ?hiénák” jellemzően egy olyan gombot nyomnak meg, amelytől ugrik egyet az óra. Az utasnak általában nem tűnik fel, hogy átverik, mert a taxis észrevétlenül nyúl hozzá az indexbe épített, a belső kárpitba rejtett vagy épp az ülés alsó részén lévő szerkezethez. A BKK statisztikái alapján az év első négy hónapjában végzett 3357 próbautazás során 183 esetben merült fel taxiórás csalás gyanúja, míg 684 alkalommal felejtettek el nyugtát adni.
A szabálytalanságoknak ezzel nincs vége: 62 taxis nem adott visszajárót, 37 kerülő úton ment, 50 magasabb tarifát alkalmazott, 3 kiállási díjat számolt fel, 131 megtagadta a fuvart, 51 hamis számlát adott, 46-nak nem stimmelt az adószáma, 211-nek nem volt drosztengedélye, 82-nek pedig szolgáltatási engedélye. A BKK szerint ugyanakkor a taxirendelet bevezetése óta lassan, de biztosan csökken a kihágások száma. A társaság várhatóan javasolja majd egy olyan taxaméter bevezetését, amely önállóan, az autó rendszerétől függetlenül működik.

Hozzászólások: