Ha ezt a tünetet észleled a körmödön, azonnal fordulj orvoshoz!

Mivel körmeink egész nap “szabadon” vannak, egy sor megpróbáltatásnak vannak kitéve. Elég, ha csak a mosogatást, mosást, kerti munkákat, a számos vegyszert,

Mivel körmeink egész nap “szabadon” vannak, egy sor megpróbáltatásnak vannak kitéve. Elég, ha csak a mosogatást, mosást, kerti munkákat, a számos vegyszert, és az időjárási viszontagságokat vesszük figyelembe. Éppen ezért láthatjuk, milyen hamar roncsolódnak, elszíneződnek, letörnek, kivékonyodnak. Azonban, vannak jelzések, melyek komoly betegségre is utalhatnak.
A körmön levő kis fehér folt időközönként számos embernél jelentkezik, azonban gyakran nem tulajdonítunk neki különösebb jelentőséget. Tudományosan leukonychiának hívják ezeket a fehér foltokat, és leggyakrabban valamilyen sérülés, vagy ütés okozza a megjelenésüket.
A köröm foltosodása akár örökölhető is lehet. Ha hosszú időn keresztül nem múlik el, és az összes körmünkön megjelenik a fehér folt, akkor ajánlott szakemberhez fordulni.
A körmön megjelenő fehér foltokat okozhatja gombásodás, pikkeysömör vagy ekcéma is. Azonban okozhatja egy a tüdőt, bőrt, és más különböző szerveket érintő, sarcoidosis nevű betegség is. Ha a köröm puha, és megjelennek rajta a foltok, akkor ez pajzsmirigy rendellenességet jelezhet.
Ha két vízszintes vonalat fedezünk fel a körmünkön, akkor is mindenképp forduljunk orvoshoz, hiszen ez súlyos szívproblémát, maláriát, de akár leprás megbetegedést is jelezhet. A vízszintes vonalak megjelenése azt jelezheti, hogy a vérben levő fehérje szintünk igen alacsony. Ez utalhat, máj, vese és szívproblémára.
A legtöbb esetben valamilyen gyulladás vagy gombás fertőzés okozza a problémát, azonban, nem árt mindenképp orvoshoz fordulni.
Hozzászólások:

9 thoughts on “Ha ezt a tünetet észleled a körmödön, azonnal fordulj orvoshoz!”

Comments are closed.