A TERMÉSZET CSODÁJA: BAKTÉRIUMÖLŐ, ANTIOXIDÁNS, GYÓGYÍTJA A SZIVET ÉS AZ ÉRRENDSZERT, DE A KOLESZTERINNEK IS JÓT TESZ!

Sokan használnak az ételek fűszerezéséhez bazsalikomot, azonban az, hogy néha egy-két lapit megeszünk még nem elegendő. A bazsalikomot, mint minden más fűszernövényt minél nagyobb mennyiségben, és lehetőleg frissen kell fogyasztani.

A bazsalikom igen erős antioxidáns hatással rendelkezik, ezért elengedhetetlen része az egészséges táplálkozásnak. Védi a szervezetet a káros szabadgyökök ellen,megakadályozza a sejtek öregedését, és a rák kialakulását.

Igen magas a béta-karotin tartalma, ezért véd a szív- és érrendszeri betegségektől, de csökkenti az asztma tüneteit, és a reumatikus fájdalmakat.

1. TERMÉSZETES ANTIBIOTIKUM

A legújabb kutatások szerint a bazsalikom olaj nagyon jó hatással van a legyengült immunrendszerre. Levelei antibakteriális, és antiszeptikus hatással rendelkeznek.

2. ELŐSEGÍTI AZ EMÉSZTÉST, NYUGTATJA A GYOMROT

Az olaszok azért is adnak szinte minden ételükhöz bazsalikomot, mert úgy tartják, hogy nagyon jó emésztés serkentő. Ha étkezés után emésztési problémáink vannak, fáj a gyomrunk, vagy puffadás kínoz, egy fél teáskanál szárított vagy friss bazsalikomot főzzünk meg egy kevés vízben, és igyuk meg a keletkezett levet.

3. KÖHÖGÉS ÉS MEGFÁZÁS ELLEN

Rágjunk friss bazsalikom levelet köhögés vagy megfázás esetén, hiszen ez majd csillapítani fogja a tüneteket

4. FEJFÁJÁS ELLEN

Dobjunk 4-5 bazsalikom levelet egy kevés vízbe, főzzük fel, majd tartsuk föléje az arcunk, a fejünket terítsük le egy törölközővel, és szívjuk be az illatos gőzt. Percek alatt el fog múlni tőle a fejfájásunk.

5. FŐZÉSHEZ IS HASZNÁLJUK

Számtalan étel elengedhetetlen tartozéka, ha csak lehet mindig friss formájában használjuk, hiszen így sokkal erőteljesebb az íze. Ha nagyon sok bazsalikomunk van, készíthetünk pestot is, amely parmezán és fenyőmag hozzáadásából készült paszta. A friss apróra vágott bazsalikomot, ha elkeverjük egy kevés olívaolajjal, és fokhagymával, kiváló kence lesz belőle, de tehetjük salátákra is.

Hozzászólások: