Leszokni a dohányzásról?!

Mondd csak, dohányzol? Mert ha igen, akkor nagy valószínűséggel késztetést érzel rá, hogy abba hagyd, mire a cikk végére érsz. Nos, készen állsz?

Leszokni-a-dohanyzasrol_08f329d428048228971ae0acef1f364a

Mi sajnos nem állítjuk, hogy megtaláltuk volna a dohányzásról való leszokás kulcsát, egy Dr. Max Pemberton nevű orvos viszont annál inkább. Az egykor még vígan füstölő orvos ugyanis kifejlesztett egy négylépcsős gyakorlatot, amellyel könnyebb lehet leszokni a bagóról. ?Imádtam dohányozni. Vagy legalábbis azt hittem. Mint orvos, persze tudtam, hogy milyen káros az egészségre, de ez nem akadályozott meg abban, hogy csináljam. Sőt, ha egyszerűen csak realizálnánk az egészségügyi kockázatokat (amelyekkel amúgy tisztában vagyunk), akkor egyetlen nővér vagy orvos nem lenne a földön, aki meg merne gyújtani egyetlen szál cigarettát. Csak hát ez nem így megy. Sajnos bort ittam, de vizet prédikáltam? ? mesélte Dr. Pemberton.  ?Az egész a 20-as éveimben kezdődött: már akkor azt mondogattam magamnak, hogy egy nap majd abba kell hagynom! Aztán a 30. születésnapom is elröppent, és még jó néhány év, mire realizálódott bennem: ha nem teszem le a cigit, addig fogok füstölögni, amíg meg nem halok. A dohányzás abbahagyásának viszont már a gondolata is mélységesen elszomorított ? hiszen az életem szerves része volt. Hozzám nőtt, hozzám tartozott. Zavaros az egész: imádtam dohányozni, holott tudtam, hogy előbb-utóbb megöl. Amikor a nagyim és nagynéném is meghalt tüdőrákban, az eset végül meghozta életem fordulópontját.  Érdekes, de sok éven át dolgoztam drogfüggőkkel is. Aggasztó, hogy mennyi olyan dolgot mondtam nekik, amik hajszálpontosan hasonlítottak az én nikotin-függőségemhez. És hogy mit éreztek ők elvonási tünetekként, az is meglepő volt. Azonban én kisegítettem őket nehéz helyzetükből a kognitív viselkedésterápia (CBT) segítségével. Jól ismertem ezt, így tudtam alkalmazni a saját kezelésemnél is.? ? mondta el az orvos. A módszer, maga a terápia tulajdonképpen nagyon triviális. A Dr. Max Pemberton által kidolgozott program valójában egy sor gyakorlatot tartalmaz, melyek fokozatosan épülnek egymásra. Végül szépen, lassan segítsenek leszokni a dohányzásról! Íme, a leglényegesebb gyakorlatok:

 

1.Gyakorlat: Írj egy listát, hogy mit szeretsz a dohányzásban, vagy a cigiben, és miért. Nem számít, milyen ostobaságnak tűnik elsőre néhány dolog. Fontos, hogy elkezdd vizsgálni, mit gondolsz a cigarettáról, mit képes neked adni? Magabiztosabbnak, lazábbnak érzed magad tőle? Esetleg úgy érzed, az evés helyetti cigizéssel fogysz vagy oldja a stresszt? Gondolkozz: valamit csak kell adnia, különben miért csinálod?!

 2. Gyakorlat: Most írj egy listát azokról a dolgokról, amelyek a dohányzás abbahagyásában akadályoznak! Ez nehezebb lehet, mint gondolnád. A dohányzás nagy problémája, hogy elsiklunk az ilyen kérdések felett. Mégis mitől kéne tartani? Miért ne mernéd lerakni a cigarettát? Mi az, ami akadályozza a leszokást? Kezdj el írni mindent, ami először eszedbe jut, majd idővel bővítheted a listát!

3. Gyakorlat: Térj vissza az 1. gyakorlat listájához. Most írj egy sort azokról a dolgokról is, amiket akkor kapnál, ha nem dohányoznál! Pozitívumok, negatívumok, minden változás mehet! Kevesebb füst, több pénz? Ez motiválhat. Nevezzük ezt a listát ?Kilépőnek? a füstmentes övezetbe! Ha ezt a listát összeveted majd az első listával (tehát: mit ad nekem a dohányzás vs. mit nyerek, ha nem dohányzom), akkor majd láthatod, hogy a cigi nyújtotta pozitív dolgok mind csak illúzió! Az agyad csak próbál valami mentsvárat találni a függőség fennmaradásához. De ne dőlj be neki! Hiszen mindannyian tudjuk, mennyire káros a nikotinpöfékelés: hihetetlen mennyiségű pénzt emészt fel, büdös füstszagot, sárga fogakat, legrosszabb esetben pedig tüdőrákot okozhat! A dohányosnál azonban fellép a ?kognitív disszonancia?- amikor a gondolataink konfliktusban állnak egymással. A dohányos elme megtalálja a módját, hogy megoldja ezt a disszonanciát, és rábír arra, hogy szívjad a cigarettát, akkor is, ha tudod, hogy egészségtelen. Sőt, kognitív tévhitek is léteznek: például a nikotin egyáltalán nem enyhíti a stresszt! Ellenben növeli a vérnyomást és a pulzusszámot. Ha le akarod tenni a cigit, először számolnod kell az elvonási tünetek kellemetlenségével, de hidd el, hosszútávon megéri! (A lista is ezt mutatja.)

4. Gyakorlat: Képzeld el, hogy ügyvéd vagy egy jogi helyzetben. Eseted, ügyed a folyamatos dohányzás problémája. Képzeld el, hogy az 1. és a 2. listát felterjesztd egy képzeletbeli bírónak (és esküdtszéknek). Gyakorlatilag lejátszható így egy egész tárgyalási folyamat ? próbáld megvédeni az ügyedet! Közben érdemes egyébként tükörben figyelned magad: látszólag mennyire nem örül a tested, ha le kell mondanod a dohányzásról, így megeshet, hogy furcsa grimaszokat vágsz majd.  Gyakorlatilag le kell tudnod győzni a benned élő kognitív disszonanciát ? amit azzal kell kezdened, hogy meggyőzöd magad: a cigaretta ártalmas, káros, és drága, neked pedig ideje mihamarabb leszoknod róla! Plusz pozitívum, hogy a dohányzásról való leszokás egy igen komoly teljesítmény, ami izmos önbizalmat adhat. Gondolj csak bele: mindössze annyit kell tenned, hogy egy szép napon soha többé nem gyújtasz rá! Ennek gátja pedig csak te magad lehetsz. Ha komolyabban is érdekel Dr. Max Pemberton munkája, látogass el a www.eburypublishing.co.uk. oldalra!

Hozzászólások:

One thought on “Leszokni a dohányzásról?!”

Comments are closed.