9 ok, amiért ölelni jó

Aki szokott ölelni, az öleljen többet, aki nem szokott, az szokjon rá! Mert az ölelés gyógyít.

Míg sokak életében olyan természetes, mint a levegő, addig mások csak ritkán érezhetik, csak vágyakozhatnak az egyik legelemibb, mégis óriási erőket mozgató emberi érintésre, az ölelésre.Mert a szeretett személyt átkarolni, megszorongatni, melegségébe burkolózni, illatát kiszimatolni, rezgését átvenni, szeretetében fürdőzni egész egyszerűen jó: gyógyít, feltölt és erőt ad. De hogy ezen kijelentésünket alá is támasszuk, íme 9 ok, amiért érdemes rászokni:

1. Ölelés hatására oxitocin szabadul fel a testben
Az erős hormon fokozza a bizalmat és csökkenti a félelemérzetet, ez erősíti a monogám kapcsolatokat, és csökkenti a fájdalomérzetet.
2. Erősíti az emberi kapcsolatokat
Az ölelés elősegíti a szolidaritás, a bizalom és a biztonságérzet kialakulását.
3. Csökkenti a stresszt
Egy kiadós ölelés hatására csökken a szervezet kortizolszintje, ezt a hormont az emberi szervezet akkor bocsátja ki, amikor stressz alatt áll. Erre az ölelés a legjobb természetes orvosság.
4. Az ölelés csökkenti a vérnyomást
A vérnyomás harmonizálása érdekében napi rendszerességgel érdemes begyűjteni jó pár „minőségi” ölelést.
5. Az ölelés felér egy napi jótettel
Egy aprócska ölelés olyan, akár egy csoda, soha nem lehet tudni, hogy egy másik ember életében milyen változásokat indít el.
6. Az ölelés létszükséglet
A jóleső testérzet a szociális fejlődésünk elemi része kellene, hogy legyen, akit nem ölelnek, annak lelke óriási kárt szenved.
7. Az ölelés elűzi a rosszkedvet
Elég egy szoros, szerető kar, és a rosszkedv máris nem tűnik olyan súlyosnak.
8. Az ölelés összeköti a lelket a testtel
Jóga, meditáció, tánc: sokan sokféle technikát alkalmaznak, hogy megtalálják központjukat, belső egyensúlyukat, hogy önmagukra, belső biztonságukra rátaláljanak. Ebben a munkában segít az ölelés.
9. Az ölelés lelassít, türelmessé tesz
Az ölelés szinte szükségszerű velejárója, hogy az ember közben lelassul, lélegzik pár mélyet, átadja magát a másiknak, de türelemre és odafigyelésre is tanít, aki ugyanis nem felületesen ölel, az odafigyel a másikra, megérzi őt, és ad magából egy keveset.
„Az érzelmi intelligencia fejlesztésének módozatai gyermekkorban: Fejezzük ki szeretetünket minél többször egymás iránt! Az ölelések, puszik, a babusgatás, dajkálgatás, az ölelés mind-mind ennek módjai. Napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten maradáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz – mondja Virginia Satir. Ez sem egy kipipálandó feladat, amelyben számolni kellene az öleléseket, de minél többször fejezzük ki a szeretetünket nemcsak gyermekünknek, hanem a számunkra fontos személyeknek is” – részlet Kádár Annamária Mesepszichológia című könyvéből.

ölelni, az öleljen többet, aki nem szokott, az szokjon rá! Mert az ölelés gyógyít.

Hozzászólások: