7 tünet, amire legyintesz, pedig mellrák jele lehet ?

Egyre elterjedtebb jelenség a mellrák. Vannak tünetei, amelyek fölött szinte mindenki átsiklik.

images-1-1

1. Mellkasi fájdalom

Bármilyen fájdalom is legyen a mellkasi tájékon, legyen az szúrás, vagy csupán egy kényelmetlen érzés, nem jó jel. Megkérdeztek több olyan nőt, aki sikeresen leküzdte a betegséget, hogy írják le, mihez hasonlít a tünet. Sokan arról számoltak be, hogy egy ?éles fájdalmat éreznek, amely jön és elmegy? vagy ?egy szúrás, amely egyik mellről átmegy a másikra?, írja a caring.com.

Az ok, amiért a fájdalom különböző formában nyilvánul meg, azért lehetséges mert a mellrák különböző formában jelentkezhet.

2. Viszketés

Ez az az egyik olyan jel, amelyet a nők legtöbbje nem a mellrákkal asszociál. Legtöbbször ha ilyen jelenséget észlelünk bőrgyógyászhoz fordulunk. S gyulladásos rosszindulatú mellrák felfedezésének átlagéletkora az 57 éves nők körében derül ki. Ez egy sokkal veszélyesebb mellráktípus.

3. Hát, váll és nyakfájás

Egyes nők esetében a mellrák kialakulását hát, váll és nyakfájás is jelezheti. A fájdalom általában a hát felső részénél és a lapockák között lokalizálódik. Legtöbb esetben izomlázzal tévesztik össze. A fájdalom azért itt jelentkezik, mert a legtöbb tumor a mellmirigyben alakul ki és a mellkas felé növekedik. Ha a tumor megnövekedett, a fájdalmat a bordák és a hátgerinc felé nyomja.

A tanulmányok szerint a mellrákkal diagnosztizált, és a csontokra átterjedt rákbetegek túlélési aránya csupán 8,3%.

Olvasd el ezt is: Petefészekrák: hét tünet, ami róla árulkodik

4. A mell alakjának megváltozása

Nem minden daganat alakul ki a felszínen, hogy jól definiálható legyen. Néhány esetben a mell alakja változik meg, éppen ezért fontos, hogy tükörben vizsgáljuk meg a mell alakját, és rendszeresen járjunk el mammográfiai vizsgálatra.

5. A mellbimbó elváltozása vagy érzékenysége

A legtöbb esetben a daganatok az emlők alatt alakulnak ki. Éppen ezért változások jöhetnek létre a mellbimbókon. Ugyanakkor azok a nők, akik mellrákban szenvedtek érzékenyebbnek festették le a mellbimbók körüli részt.

6. Tapintható nyirokcsomók a hónaljban vagy fájdalom

Bármilyen hónalji fájdalom egy jel lehet a betegségre. A tapintható nyirokcsomók nem jelentenek feltétlenül rákot. A nyirokcsomók általában akkor duzzadnak meg ha egy fertőzés vagy gyulladás következtében aktivizálódnak, de olyan esetekkor is megduzzadhatnak, ha mellrákról van szó.

7. Megduzzadt és puffadt mellek

A megduzzadt és puffadt mellek premenstruációs szakaszban is előfordulhatnak, de jele lehet a mellráknak is. A daganat nyomhatja a sejteket, ennek következtében a mell duzzadtnak tűnik. Amennyiben a mellrák átlépte a IV stádiumot a túlélések rátája alig haladja meg a 4 évet.

Hozzászólások: