Nyitott szájjal alszol? Nézd meg, hogy milyen betegségnek teszed ki magad!

A nyitott szájjal való alvás kockázatos lehet! Nézd meg, hogy milyen betegségek alakulhatnak ki, ha nem csukott szájjal alusszuk át az éjszakát!

14570828315246_43391347427284_db

Nagyobb az esélye a fogszuvasodás és a fogínygyulladás kialakulásának, ha éjszakánként nem csukott szájjal alszunk, hanem ahelyett, hogy az orrunkon vennénk a levegőt, inkább tátott szájon keresztül lélegezünk.
Az ok egyszerű: a nyál funkciója egyebek mellett az, hogy megakadályozza a szájüregben lévő baktériumok szaporodását, amelyek savas környezetet teremtenek, ami egy idő után a fogzománc elvékonyodását, később pedig a fog szuvasodását eredményezi.
Ha nyitott szájjal alszunk, akkor a levegővétel hatására a szájüreg kiszárad, nem lesz elég nyál, ami megakadályozhatja az elsavasodást.
A fogorvosok többsége ma már rákérdez azokra a páciensekre, akik gyakran keresik fel őket azért, mert itt-ott megint lyuk keletkezett a fogaikon, hogy tudakolják meg párjuktól, házastársuktól, hogy éjszaka nyitott szájjal alszanak-e, és figyeljék meg, hogy reggel kiszáradt szájjal ébrednek-e fel.
Normális esetben a szájüregben a pH-szint semleges érték, azaz a 7,7-es határérték körül kellene legyen, de megfigyelték, hogy akik nyitott szájjal alszanak, a szájüregük pH-szintje 6,6 körül mozog, ami enyhén savas hatású, de az éjszaka során erősen, akár 3,6-os pH-szintre is süllyedhet a savasság szint a szájüregben. Ez az érték már kellően káros, és könnyen roncsolhatja a fogzománcot. Ugyanez a káros hatás érvényesül, ha gyakran fogyasztunk szénsavas, édes üdítőket. Főként a férfiak hajlamosak a nyitott szájjal való alvásra. Az erősebbik nem harmadát érinti ez a probléma, a nők ötöde alszik nyitott szájjal.
Hozzászólások: