Azért is börtön járhat, ha valaki összegyűjti az esővizet !

Börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki a saját birtokán gyűjtötte össze az esővizet az USA-ban. A világszerte alkalmazott és bevált gyakorlat az Egyesült Államokban bűncselekménynek minősül, mivel a helyi szabályozások szerint az esővíz is állami tulajdon. Az ügy ma is nagy hullámokat kavar az USA-ban.

 1000_da59bf7457b062615987bbb509d75127_20150414_193246

A mintegy százhetven hektárnyi birtokán elhelyezett három tárolóban gyűjtötte össze az esővizet az a férfi, akit elítéltek az Egyesült Államokbeli Oregonban ? írja a yournewswire.com. Az országban az utóbbi években szigorú szabályozásokat vezettek be annak érdekében, hogy korlátozzák a szerintük állami tulajdonú vízkészletek privát felhasználását. A szabályozást a lakosság felháborodottan fogadta, mivel az esővíz összegyűjtése sokáig ott is bevált gyakorlatnak számított.

Az elítélt férfit harminc napos, letöltendő börtönbüntetésre és 1500 dollár befizetésére kötelezték. A vád egy 1925-ös törvényre hivatkozott, amely szerint a víz – az esővíz is – állami tulajdon. Érdekesség, hogy az eset egészen 2002-ig nyúlik vissza, amikor is az Oregon állami vízfelügyelet bejelentést kapott a férfi birtokán elhelyezett tárolókról. Emiatt egyszer már figyelmeztették, de nem szüntette be a tevékenységét, ezért korábban három év próbaidőre ítélték. A próbaidő lejárta után újra kihelyezte a tárolókat, és 2012-ben tényleges börtönbüntetést kapott.

A férfi úgy vélte, hogy az 1925-ös törvény nem tesz említést sem az esővíz, sem a hó összegyűjtéséről, így amerikai állampolgárként joga van a csapadék tárolásához. Az ügy ma is nagy port kavar az USA-ban, és ezt az is bizonyítja, hogy több portálon is heves vita alakult ki az eset miatt.

Hozzászólások:

14 thoughts on “Azért is börtön járhat, ha valaki összegyűjti az esővizet !”

Comments are closed.