7 életbölcsesség Konfuciusztól, ami ma is helytálló

A világ egyik legismertebb filozófusa, Konfuciusz már régen is “megmondta a tutit”! A kínai bölcs tanításaival irányzatot teremtett, nem csoda hát, hogy mondatai örök érvényűek. Ezekből osztunk meg pár megfontolandó idézetet.

1. Szerelem

Ha valakit igazán szeretsz, szabadjára engeded. Ha visszatér hozzád, összetartoztok, ha nem, akkor sosem voltatok egymáséi.

2. Magabiztosság

A bölcs ember előbb gondolkodik, aztán cselekszik. Biztosat pedig csak akkor állít, ha már megvalósította, emit elért.

3. A bölcsesség 3 útja

A bölcsesség megszerzésére három metódus létezik. Az első az elmélkedés, amely a legmagasabb szintű, a második az utánzás, az a legkönnyebb mód, a harmadik pedig a tapasztalás, az a legkeserűbb.

4. Csend és hit

Kitartónak kell lenned, hogy megtaláld az egyensúlyt. Figyeld nyugodtan a körülötted zajló eseményeket, hogy elérd a csendet és rálelj a hitre. Ismerned kell a csendet és a hitet is, hogy megtudd különböztetni a dolgok lényegét. Ha ez sikerül, akkor eléred a célodat.

5. Tisztelet

Erő nélkül nem tudsz továbblépni. Erőfeszítés nélkül nem szerezhetsz érdemet. Őszinteség nélkül nem részesülsz semmiben. Hűség nélkül nem nyerhetsz rokonszenvet, udvariasság hiányában nem kapsz tiszteletet. Az udvariasság tisztítja a lelket, ahogyan a zene finomítja a hallást.

6. Beismerés

Aki hízeleg, arra ellenségként kell tekinteni. Aki elmondja és bismeri a hibáit, az saját magát erősíti.

Korabeli rajz a Konfuciuszról

7. A fölösleges beszéd

Amikor valakivel beszélned kell, de inkább elhalasztod azt, azt az embert elveszítheted. Ha olyannal beszélsz, akivel nem kellenne, csak a szavakat fecsérled. A bölcs ember csak azzal beszél, akivel kell, és nem beszél fölöslegesen.

Hozzászólások: