8 EGYSZERŰ GYAKORLAT A TÉRDFÁJDALOM ENYHÍTÉSÉRE

A következő gyakorlatokat fizioterapeuták állították össze. Segítségükkel otthon is megszabadulhatsz a kínzó fájdalomtól és könnyeddé teheted a mozgást! A legjobb eredmény érdekében minden második órában 10-szer végezd el a gyakorlatokat egészen estig, míg le nem fekszel.

1. Térdnyújtás ülő pózban

Ülj egyenesen egy széken, talpak a talajon. Lassan emeld fel a fájós lábadat és egyenesre nyújtsd ki, míg nem érzed, hogy a combizmod dolgozik.

Tartsd ezt a pózt 2 másodpercig, majd térj vissza a kiinduló helyzetbe. Ismételd 10-szer.

8-egyszeru-gyakorlat-a-terdfajdalom-enyhitesere

2. Térdnyújtás két székkel

Ülj egy székre és helyezz magaddal szembe egy másik széket. Erre tedd fel a fájós lábadat úgy, hogy csak a sarkad érintse a széket. Enyhén hajlítsd be a lábadat, a lábujjak felfelé nézzenek. Térded legyen laza, a lábad egyenes. Tartsd 2 másodpercig, majd térj vissza a kiinduló helyzetbe. 10-szer ismételd.

Hajolj előre mindkét kezeddel és helyezd őket a térded fölé. Lassan nyomd le őket és egyenesítsd ki a térded a kezeddel, míg enyhe feszülést érzel a térdben. Tartsd meg 2 másodpercig, 10-szer ismételd.

3. Térdnyújtás álló helyzetben

Állj egyenesen és a fájós lábad sarkát helyezd egy alacsony lépcsőfokra vagy a talajra. Lassan nyúlj előre mindkét kezeddel, majd fogd meg a térdedet. Finoman nyomd le és egyenesítsd ki a térded, míg kellemes feszülést nem érzel. Tartsd 2 másodpercig, majd ismételd 10-szer.

Ha a fájdalom a térdben van, fordítsd kifelé a lábad a gyakorlat közben. Ha a térd kívül fáj, fordítsd a lábad befelé.

4. Térdhajlítás ülő helyzetben

Ülj egyenesen, lassan hajlítsd be a térded és mindkét kezeddel fogd meg a bokádat, majd húzd felfelé a lábad a mellkas irányába, a sarkakat pedig a feneked felé. Tartsd 2 másodpercig és 10-szer ismételd.

5. Térdnyújtás álló helyzetben

Állj egyenesen, a fájós lábad sarkát tedd egy székre. Ha szükséges, kapaszkodj meg a székben, hogy megtartsd az egyensúlyodat. Lassan hajolj előre és nyomd a sarkadat a feneked felé, míg nem érzel kellemes feszülést a térdben. Tartsd 2 másodpercig és ismételd 10-szer.

Ha ez a gyakorlat kényelmetlen volna, próbálj meg egy összecsavart törülközőt a térded mögé tenni, ez majd csökkenti a diszkomfort érzetet.

6. Térdnyújtás térdelő pózban

Térdelj le, térded alá helyezz egy párnát. Lassan térdelj hátra a sarkaidra, miközben a kezeid előtted vannak a talajon. Enyhe feszülést kell érezned a térdedben. Tartsd 2 másodpercig, ismételd 6-10-szer.

Majd feszítsd meg újra, de most emeld fel a kezedet a talajról és ülj a sarkaidra. Tartsd 2 másodpercig, majd térj vissza a kezdő pozícióba. 10-szer ismételd.

7. Térd erősítés álló pozícióban

Állj egyenesen vállszéles terpeszben. Mögötted egy szék, előtted egy nyitott ajtó legyen, így mindkét kilincsbe egyszerre tudsz kapaszkodni. Lassan ülj vissza, amíg határozottan feszültséget nem érzel a térd körüli izmokban. Naponta két alkalommal 15-ször ismételd.

8. Féllábas térdhajlítás

Állj egyenesen azon a lábadon, amelyik fáj, egy székre támaszkodj. Hajlítsd be a fájós lábadat, így a nem fájós lábad is lejjebb kerül a padló szintjéhez. A térd körüli izomokban kell feszültséget érezned. A hajlítás 3-5 másodpercig tartson. A térd mindig előre nézzen. 2 másodpercig tartsd meg és 10-15-ször ismételd naponta kétszer.

Hozzászólások: