ÍGY LEHET BOMBA TESTED, HA ELMÚLTÁL NEGYVEN

Soha nincs késő el­kez­deni a spor­tot! Hozd for­mába magad, őrizd meg a fi­a­tal­sá­god! Ezek a tip­pek neked is egy­sze­rűvé te­szik a meg­fe­lelő edzés­terv ki­ala­kí­tá­sát! Mindannyian tudjuk, hogy a mozgás elengedhetetlen az egészség és a fiatalság megőrzéséhez. Az viszont talán kevésbé ismert tény, hogy 40 éves kortól évente az izomzat 0,8-1 százaléka leépül! Az idő előrehaladtával ez az arány sajnos egyre rosszabb! Mindez befolyással van az időskori sérülések regenerálódására is (lásd combnyaktörés), de napi 30 perc mozgással mindez kiküszöbölhető!

NE GONDOLKOZZ, KEZDD EL A MOZGÁST MÉG MA!

620x0-64

Első lépés: A cél meghatározása Ha korábban sem sportoltál rendszeresen, akkor a legfontosabb dolog, hogy eldöntsd, miért állsz neki. Lehet ez akár az alakod megőrzése, vagy egy egészségesebb életforma elérése.

A lényeg, hogy legyen értelme a küzdelemnek.

Válaszd ki a neked tetsző mozgásformát! Nyugodtan próbálj ki több dolgot is, hiszen nem biztos, hogy elsőre megtalálod a neked leginkább tetsző edzést. Az sem árt, nem egyedül vágsz bele a kalandba! Egy partnerrel mindig tudjátok egymást motiválni, és a hangulat is jobb.

A fokozatosság elengedhetetlen Mindenképpen fokozatosan emeld a mozgás intenzitását és időtartamát! Érdemes egy hónapos tervet felállítani. Így szépen haladhatsz lépésről lépésre.

Fő a változatosság

620x0-65

Váltogasd edzés közben a mozgás intenzitását, így hosszabb ideig bírod, és kevésbé lesz monoton a sportolás. Ha például a gyaloglást választod kezdésnek, rövidebb távokra növeld a sebességet. Kerékpározásnál iktass be kisebb emelkedőket stb.  Légy kreatív!

A jól felépített edzésterv mindig három részből áll!

  1. AEROB EDZÉS

Ez a mozgástípus a szív és érrendszeri problémák kialakulásának megelőzésében segít. Pl. tempós séta, úszás, biciklizés, futás, tenisz, stb…

  1. ERŐSÍTŐ GYAKORLATOK

Építik és erősítik az izmokat. Pl. fekvőtámasz, felülés, guggolás, kitörés, stb…

  1. NYÚJTÁS

Minden edzés után kötelező! Nemcsak izomláz ellen hasznos, de hosszú távon a biztonságodat szolgálja.

FONTOS! – Az erősítő gyakorlatokat soha ne egymást követő napon végezd! – Kezdetben válaszd az egész testre kiterjedő gyakorlatokat! – Első lépésben a tízszer ismételt gyakorlatok elegendőek, de szép fokozatosan emeld az ismétlésszámot!

Ne keseredj el, ha elsőre nem megy a 30 perces edzés! Bontsd 10 perces etapokra. Ne feledd! Bármilyen mozgásforma kellő hatékonyságú, ha legalább 10 percen át végzed közepes intenzitással!

Figyelem!

Ha tényleg soha nem sportoltál semmit, mielőtt nekikezdenél mindenképp konzultálj a háziorvosoddal fizikai állapotod felmérése ügyében!

 

Hozzászólások: