Ezeket ne egye, ha aludni szeretne!

Azzal mindenki tisztában van, hogy ha jól szeretne éjszaka aludni, akkor késő délutántól már nem iszik kávét (persze vannak kivételek, akiket nem tart ébren, de az átlag nem így reagál). Ma öt olyan ételt mutatunk meg, amiről talán kevéssé közismert, hogy fokozza az éberséget, azaz nem tanácsos enni belőle, ha jót szeretnénk aludni.

hus_sajt_foto_flickr_com_bobpetuk-300x183

1. Brokkoli, karfiol és társai

A vadkáposzták közé tartozó növények, mint a brokkoli, a karfiol, a káposzta, a karalábé mind tele vannak fitokemikáliákkal, melyek olyan bioaktív vegyületek, melyek az adott növényben speciális védőhatást fejtenek ki, emellett vannak bennük vitaminok, és ásványok is, amelyek például nagyon hasznosak a rák kialakulása ellen.

Mi több, triptofán is akad bennük, ami nem más, mint egy aminosav, a természetes alváshoz szükséges neurotranszmitterek előanyaga. Ez eddig bonyolultan, de jól hangzik, ugyanakkor ezek a növények nagyon nehezen emészthető rostokat is tartalmaznak, szóval ha lefekvés előtt eszünk belőlük, akkor a szervezetünk még mindig a lebontásukkal fog szenvedni, amikor mi már rég aludnánk.

Mindez nem jelenti azt, hogy ne együnk mondjuk brokkolit (sőt!), de lefekvés előtt pár órával fogyasszuk, ha jól szeretnénk aludni ? mondta az amerikai FoxNewsnak Elissa Goodman, Los Angeles-i táplálkozástudós.

2. Paradicsomszósz

A paradicsom tele van C-vitaminnal, vassal és likopinnal, utóbbi egy nagyon hasznos antioxidáns, ami jó például a szívbetegségek megelőzésére, a rák ellen és még sorolhatnánk.

A paradicsom(szósz) fogyasztása tehát ajánlott, más kérdés, hogy erősen savas, ami nem túl kellemes pont éjszaka, mert zavarhatja az alvást. Így aztán lefekvés előtt felejtős a pizza és a paradicsomos tészta is (egyébként sem túl jó ötlet leterhelni a gyomrunkat?), és Alissa Rumsey, az Amerikai Táplálkozási és Dietetika Akadémia szóvivője szerint legalább három órával lefekvés előtt már ne fogyasszunk paradicsomot.

3. Étcsokoládé

A csokit imádjuk, és megfelelő mennyiségben még egészségesek is, szóval nincsen velük semmi baj, kivéve, hogy az étcsokoládéban (mármint az igaziban) akad némi koffein is. Sőt, bizonyos étcsokikban nem is csak némi, hanem elég sok, annyi, mint egy csésze kávé negyedében. Értelemszerűen minél magasabb az étcsokoládé kakaótartalma, annál több benne a koffein is. Nem is beszélve a tirozinról, ami egy stimuláns aminosav.

4. Csemegeáruk

Főleg a feldolgozott húsfélék (főleg a füstöltek), valamint az érlelt sajtok nem ajánlottak, mert tiramint tartalmaznak, ami megint csak egy aminosav, abból a fajtából, ami stimulál és ébren tart minket.

Ide tartoznak a vörös húsok is, azon egyszerű oknál fogva, hogy nehéz őket megemészteni, azaz ha lefekvés előtt eszünk belőlük, akkor a szervezetünk megint csak harcolni fog, ahelyett, hogy pihenne ? és így mi sem tudunk rendesen pihenni.

6. Fűszeres ételek

Mivel felpörgetik a metabolizmust, a fűszeres ételeket gyakran ajánlják azoknak, akik megszabadulnának pár kilótól. Nem nehéz ugyanakkor belátni, hogy ezek az ételek gyomorégést okozhatnak, ami nem tűnik túlságosan ideális állapotnak egy jó kis éjszakai pihenéshez.

Hozzászólások: