14 rákkeltő étel, amit soha többé nem szabadna a szádba venned!

Az Amerikai Rákkutató Intézet weboldala szerint a legtöbb rákbetegséget meg lehetne előzni. A tudósok becslése szerint a jelenleg rendelkezésre álló tudással, valamint az életmód és az étrend megváltoztatásával a rákbetegségek 60-70%-át lehet megelőzni.

EZT FIGYELEMBE VÉVE MOST OLYAN VÁLTOZTATÁSOKAT MUTATUNK BE, MELYEKET A MINDENNAPOS TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSAINKBAN ESZKÖZÖLHETÜNK, ÍGY NEMCSAK JAVULNI FOG EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTUNK, DE KIKERÜHETJÜK AZON MÉREGANYAGOKAT IS, MELYEK NÖVELIK A RÁK KOCKÁZATÁT.

BPA bevonatú konzervek

Ez az összetevő a kemény műanyagokban és gyantákban található meg, melyeket a fém dobozok belsejének bevonásához használnak. Laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy a BPA összefüggésbe hozható a rák, a diabétesz, a meddőség és az elhízás kialakulásával. Kivéve, ha a konzerven fel van tüntetve, hogy BPA mentes. A BPA ezenkívül számos műanyag termékben és fogászati kompozitban is megtalálható.

Pácolt és füstölt húsok

A nitrátok és nitritek tartósítószerként megakadályozzák az élelmiszerek megromlását, ezzel együtt színt is adnak a húsoknak. A főzés során a nitrátok és nitritek egy bizonyos melléktermékké alakulnak, úgynevezett N-nitrozo vegyületekké, mint pl. a nitrózaminok. Az N-nitrozo vegyületeket összefüggésbe hozták a rák megnövekedett kockázatával.

Tenyésztett halak

A tenyésztett halak magasabb arányban tartalmaznak kemikáliákat, mint a vadvizekben élők. Ezen anyagok közül az egyik a rákkeltő PCB. Mivel a halgazdaságok túlzsúfoltak, a halak fogékonyabbak a betegségekre, így több antibiotikumot használnak náluk. Érzékenyebbek a tengeri tetvekre, így növényvédő szerekkel is kezelik őket.

GMO

A GMO-k, azaz a genetikailag módosított élőlények riasztó ütemben szivárognak be az élelmiszeriparba. Ezeket minden esetben el kell kerülni. Figyeljük a termékekekn a GMO jelzést!

Grillezett húsok

A policiklusos aromás szénhidrogének vagy PAH-k bizonyos típusú égés során keletkeznek, pl. a fa és a szén égésekor. A problémát az okozza, mikor a húsból a zsír rácsöppen a tűzre, ami fáklyaszerűen fellángol ettől és füstöt idéz elő, így a PAH-k bejuthatnak az ételbe és növelhetik a rák kialakulásának esélyét.

Hidrogénezett olajok

A hidrogénezezett olajok, másnéven transzzsírok emberalkotta, mesterséges termékek. Ezeknek az olajoknak olyan megváltozott kémiai szerkezetük van, ami képes megelőzni, hogy a termék megavasodjon, így növelik az eltarthatósági időt. A transzzsírok elősegítik az immunrendszer túlzott aktivitását  és gyulladását is, aminek nyomán szívbetegségek, stroke, cukorbetegség és más krónikus betegségek alakulhatnak ki. Azonkívül, hogy kémiailag vonják ki őket, a szagok elfedésére és az olaj ízének feljavítására is alkalmazzák őket.

Mikrózott pattogatott kukorica

A tasakját perfluorral, perfluoroktánsavval (PFOA és perfluoroktán-szulfonáttal (PFOS) bélelik ki, hogy megakadályozzák, hogy az olaj eláztassa a csomagolást. Melegítés hatására ezek az anyagok beivódnak a pattogatott kukoricába, emésztéskor pedig szennyezik a vért. A PFOA-t kapcsolatba hozták patkányoknál különböző daganatok (máj-, hasnyálmirigy-, here- és emlőmirigy daganat) kialakulásával.

Nem bio zöldségek és gyümölcsök

A hagyományos termesztés során növényvédő szereket, gyomirtókat és GMO vetőmagokat használnak. Ezek mindegyike veszélyes az egészségre.

Feldolgozott élelmiszerek

A pácolt húsoknak magas a nitrit és a nitrát tartalmuk, ez pedig nagy mennyiségben jelentősen növeli a gyomor- és egyéb rákok kockázatát. A feldolgozott élelmiszerek tele vannak fehér liszttel, cukorral, olajjal, színezékekkel, aromákkal és más egészségtelen összetevőkkel.

Finomított cukrok

A kutatók összefüggést találtak a cukrok és számos egészségi probléma között, mint a magas vérzsír szint, az alacsony HDL-szint, a szívbetegség, a magas triglicerid szint, az elhízás, a nem megfelelő immunválasz, az ízületi gyulladás és egyéb betegségek. A ráksejtek gyorsan szaporodnak a cukor táptalaján.

Cukros üdítők/Sportitalok

Ezeknek az italoknak nincsen tápértékük. Sok fruktóztartalmú kukoricaszirupot, cukrot, festékanyagot, brómozott növényi olajat, aszpartámot és más vegyi anyagot tartalmaznak. A szervezettől számos fontos vitamint és ásványi anyagot rabolnak el.

Szója fehérjeizolátum

Az Egyesült Államokban termő szója 90-95%-át szója fehérjeizolátum segítségével állítják elő, azaz genetikailag módosítottak, hogy ellen tudjanak állni a herbicideknek. A szója fehérjeizolátum olyan összetevőket tartalmaz, melyek megakadályozhatják, hogy a szervezet képes legyen megemészteni az élelmiszereket és felszívni belőlük a tápanyagokat. A szója erős ipari feldolgozási folyamatokon megy keresztül, alumínium tartályokban savas átmosást is alkalmaznak a feldolgozásakor. Az alumínium erősen mérgező az idegrendszerre és a vesékre nézve is.

Cukor

A ráksejtek virulnak a cukor és minden olyan élelmiszer hatására, amiből cukor lesz, mint a gabona magvak, tészták, kenyér, szénhidrát és a legtöbb gyümölcs. Akik védekezni szeretnének a rák ellen, azonnal felhagynak a cukor fogyasztásával. A kiegyensúlyozott étrendben a gyümölcsök fogyasztása nem jelent kockázatot.

Fehér liszt

A kereskedelmi célokra termesztett gabonát gombaölő szerrel kezelik. Ezután a növényeket növényvédő szerekkel permetezik. A betakarított terményt rovarirtóval bevont tartályokban tárolják. Ezek mind növelik a magvak méreganyag tartalmát. Ezután magas hőmérsékleten dolgozzák fel őket. A fehérítéshez klórgáz formájában klór-oxidot használnak. Ami a boltban a kosarunkba kerül az tehát nem más, mint egy nulla tápanyagtartalmú, keményítőben és méreganyagokban gazdag “élelmiszer”.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Hozzászólások: