11 nagyszerű dolog, ami akkor történik veled, ha elkezdesz

Hol lennél legszívesebben, ha végre megálljt tudnál parancsolni az olyasféle gondolataidnak, hogy mit gondolnak Rólad mások? 

 

Valóra váltanád a gyermekkori álmod, hogy szemétszállító légy?

Körbeutaznád a világot, csak azért, hogy segíts a rászorulóknak?

Netán rap énekes lennél?

Mint minden ember, valami ősi ösztöntől vezérelve, meg akarunk felelni valaminek, valakiknek. Annak érdekében, hogy beilleszkedjünk a normál társadalomba, hogy elfogadjanak mások, mi megpróbáljuk a ?normális? emberi magatartásformát felvenni.

Gyakran visszafogjuk magunkat, próbálunk konzervatívnak mutatkozni, annak érdekében, hogy ne kerüljünk fura vagy kényelmetlen helyzetekbe, ne hozzuk magunkat ilyen szituációkba.

Az igazság az, hogy mindenki normálisnak és átlagosnak tűnik egészen addig, amíg meg nem ismerjük őket. Felvállalni a cselekedeteinket, gondolatainkat mások előtt néha nem egyszerű, de hidd el, hosszú távon sokkal, de sokkal egészségesebb és kifizetődőbb azt tenni, amit tényleg szívből szeretnénk, amire igazán vágyunk, mellőzve mások véleményét, fittyet hányva arra, mit is gondolnak Rólunk az emberek?

Az alábbi 12 nyomós érv pedig bőven alátámasztja ezt! Milyen előnyökkel jár, ha egyszerűen elkezdünk ?nem foglalkozni? mások ítélkezéseivel?

1.Jóval kevesebb energiád kell arra fordítanod, hogy megszűrd a szavaid és a cselekedeteid, így többet tudsz befektetni az értékes emberi kapcsolataidba! 

A másokkal való érintkezés, kapcsolódás leginkább az autóvezetéshez hasonlítható. Amikor megszűröd és gondosan megválogatod a szavaidat, vagy ?moderálod? a viselkedésed (magyarul visszafojtod azt, aki Te valójában vagy, és amit igazán szeretnél mondani vagy tenni), éppúgy teszel, mint amikor egy fekvőrendőrökkel teli úton haladsz az autóddal. Minél több fekvőrendőr van az úton, annál lassabban kell menned, nehogy elveszítsd az irányítást a gépjármű fölött, vagy valamilyen baj ne történjen. Ez különösen nehéz pillanatokat szül, szinte lehetetlen ezek után ismét lendületbe kerülni, és igen hosszú idő, amíg a célállomásig eljutsz (főleg egy érzelmeken alapuló kapcsolatban, hogyan származik így bármelyikünknek is előnye ebből?). De hát nem ez az oka, hogy mi emberek kapcsolatba kerüljünk egymással?

Minél inkább megszűröd úgymond Önmagad, egyre kevesebb ember fog igazán megismerni téged, egyre kevesebb igaz barátot tudsz majd magadénak. A kedvenc példám erre: Lehetsz Te egy Mercedes Benz a gondolataidban és a vágyaidban, de ha folyamatosan mást mutatsz kifelé, és moderálod magad, nem leszel más, mint egy régi, megfáradt, ütött kopott Ford?

2.Sokkal vonzóbbá válsz!

Van valami eredendően vonzó és csábító azokban az emberekben, akik nem törődnek azzal, hogy mások mit gondolnak róluk!

Nem állítom, hogy többen fognak így kedvelni Téged, csupán azt akarom sugallni, hogy a különbség látható, és tényleg szerethetőbbek, vonzóbbak ezek az emberek.

Egy teljesen gondtalan, már-már közömbös hozzáállás igen üdítőleg, frissítően hat mindenkire, mi több ragályos, segít másokat is kikapcsolni a robotpilóta üzemmódból.

Gondolj csak bele. Ha biztos vagy magadban, és nem érdekel, ki mit gondol rólad, meglepődsz majd, hogy a körülötted lévők egyszerűen azt akarják, hogy észrevedd őket, és nem feltétlenül azért, hogy nekik jó legyen? Elvarázsolod őket.

 

3.Pontosan azokat a személyeket vonzod be majd, akikre szükséged van, és automatikusan eltávolodsz azoktól, akik csak lehúznak téged

A megváltozott gondolkodásmódod olyan kissé, mintha ?gyomlálást? végeznél a kiskertedben, képletesen véve a baráti, emberi kapcsolataidban. Azok az emberek, akik méltányolják és elfogadják a véleményed és egyben Téged is, nos, Ők veled fognak tartani, akik pedig nem értenek veled egyet, egyértelműen eltávolodnak majd Tőled?

Népszerűnek lenni nagyszerű dolog, de ha túl sok ?barátod? van, ez egy idő után feszültséget szül, és nem könnyű kezelni.

Tedd fel magadnak a kérdést, mit szeretnél, mire van szükséged a baráti kapcsolataidban, továbbá szükséged van ?e sekélyes ismeretségekre vagy inkább a mély és tartalmas dolgokra koncentrálsz?

4.Nem érzed kötelességednek, hogy mások miatt megváltozz!

Nem kell mindig tetszened mindenkinek a különböző társadalmi ?és élethelyzetekben. Nem kell különböző szerepeket fölvenned, bizonyos dolgokat megtenned, csak azért mert a társadalmi nyomás ezt várja el tőled. Megpróbálni mindig beilleszkedni és megfelelni igencsak kimerítő és sokszor elvesztegetett idő, valamint néha teljesen fölösleges. Jóval egészségesebb és kevesebb feszültséggel jár, ha egyszerűen csak tiszteletben tartod önmagad, azt az emberi lényt, aki lenni szeretnél!

11csodalatos

 

5.Elégedett vagy önmagaddal, ahelyett hogy másoknak próbálsz megfelelni, vagy őket elégedetté tenni.

Ki az, akiért valóban élsz? Ki az, aki tényleg fontos neked? Önmagaddal egységben élni, magaddal elégedettnek lenni és örömet okozni nem önző dolog, ne így közelítsd meg! Pontosan azért, mert a saját Univerzumodban igenis Te vagy a középpontban! És ha te nem vagy elégedett önmagaddal, hogyan lehetnél másokkal az? Természetesen, ha másokért teszel valamit, az is növeli az önbecsülésed, de tedd föl a kérdést: Megkapod-e mindazt, amire vágysz az élettől?

6.Szabadnak érzed magad!

Mikor érezted magad utoljára olyan szabadnak, mint a madár? Szabadon minden korláttól, félelemtől, fájdalomtól, kudarctól? Szabadon a társadalmi kötelékektől, elvárásoktól, amelyeket mások nyomnak rád az életedben? Mentesülve minden egyes olyan dologtól, amely megakadályozza, hogy azt csináld, amit valóban akarsz? Tedd a szívedre a kezed, és válaszolj.

Figyelmen kívül hagyni azt, amit mások gondolnak Rólad és elvárnak tőled az első nagyszerű lépés a saját utadon?

7.Képes vagy a legtöbbet kihozni a kapcsolataidból!

A legkönnyebben úgy tudsz a legtöbbet kihozni egy kapcsolatból, ha nem érzed, hogy tétje van. Ha az eredménye, végkifejlete teljesen független mindenféle elvárástól. Amikor nem próbálsz meggyőzni másokat arról, hogy mily kitűnő személyiség vagy te tulajdonképpen, vagy nem próbálod meg a saját meggyőződésed másokra erőltetni, akkor éled át igazán az emberi kapcsolatok szépségét és lényegét.

Amint arról akarod meggyőzni az embereket, hogy te milyen jó fej vagy, és próbálod befolyásolni a véleményüket, akkor egy véget nem érő szellemi szócsatában találhatod magadat.

Ha tényleg nem törődsz azzal, ki szeret és ki nem, sokkal könnyebben tudsz önmagad lenni és maradni, és bár ellentmondásosnak tűnik, de meg fogja könnyíteni a kapcsolatteremtést az emberekkel!

8.A saját boldogságodra támaszkodsz, nem pedig másokéra!

Amikor magadba tekintesz picit azért, hogy szert tégy némi boldogságra, szembeállítva a saját értékítéleted a másokéval, nos, akkor látod, hogy lényegesen egyszerűbb megszerezni a tartós, fenntarthatóbb boldogságot. Ez  veled marad és csak a tied függetlenül attól,hogy más emberek élete milyen hatással van a sajátodra. Mások boldogsága, elégedettsége múlandó? jön, majd távozik? nem gondolom tehát, hogy egészséges dolog erre alapozni vagy ettől tenni függővé a te boldogságod!

9.A körülötted lévő emberek is sokkal jobban fogják magukat érezni!

Úgy élni, hogy közben félsz a társadalom ítélkezéseitől, előítéleteitől ahhoz vezet, hogy jó néhány ember igen félénken, visszafogottan viselkedik, ez pedig nagymértékben korlátozza és leszűkíti a társadalomhoz hozzáadott érték nagyságát. Vagyis: jóval többre képesek, mint amennyit mutatnak magukból, és fogalmuk sincs, mennyivel boldogabbak lennének és mindenki körülöttük, ha nem fognák vissza magukat.

Csöndesnek és visszafogottnak lenni nem rossz vagy negatív dolog, de néha azért aggodalomra adhat okot.

A legutóbbi tanulmányok szerint naponta kb. 50 000 gondolat suhan át az agyunkon. Ha ebből egyetlen egyet sem osztanál meg senkivel, képzeld csak el, milyen feszült lennél. Ha sosem osztanánk meg egyetlen gondolatot sem senkivel, honnan tudná más, hogy nem vagyunk e baltás gyilkosok, vagy más egyéb elvetemült személyek csupa sötét és kétes gondolattal? Félre ne értse senki, de a mai világban annyi mindent láttunk és tapasztaltunk már? Lehet, ezek a példák kissé extrémnek tűnnek, én csupán érzékeltetni szeretném, hogy mennyivel komfortosabban érzed magad abban az esetben, ha olyan emberek vesznek körül, akiket tényleg jól ismersz és meg is értesz.

Amikor ?csöndesen? élsz, te pontosan tudod, hogy nem vagy őrült, de mások viszont adhatnak, hagyhatnak némi aggodalomra és kényelmetlenségre okot?

10.Akaratlanul is lehetetővé teszed másoknak, hogy ugyanúgy ne törődjenek a többiek véleményével, mint ahogyan te sem teszed.

Szó szerint megfertőzöd őket. Ha már birtoklod ezt a nagyszerű gondolkodásmódot, nagyon könnyű megfertőznöd másokat és továbbadnod nekik ezt a hozzáállást. Amikor az emberek tudják, hogy senki sem ítélkezik fölöttük némán, sokkal jobban kezdik magukat érezni a bőrükben, és ezt az érzést, valamint ennek az eredetét elkezdik kötni ahhoz a személyhez, aki lehetővé tette ezt számukra, konkrétan- Hozzád!

11.Könnyen szerelembe tudsz esni! Végre szerelmes tudsz lenni!

Magabiztosságod az egyik legnagyszerűbb módja az ellenkező nemű személy bevonzásának, de ugyanakkor megvan a sebezhetőség veszélye is. Egy 1997-ben végzett tanulmány arra következtetésre jutott a témával kapcsolatban, hogyha képes vagy megosztani életed kellemetlen, netán kínos részleteid egy ellenkező nemű partnereddel, valójában akkor esel szerelembe? ezt hívjuk szerelemnek. Azáltal, hogy megosztasz intim részleteket vele, az pontosan azt mutatja, meg hogy nem félsz az ítélkezéseitől, nem tartasz attól, hogy ugyan, mit is gondolhat rólad, mi a véleménye rólad, ami egy roppant vonzó dolog.

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem törődni mások ítélkezésével, és azzal, mit gondol rólunk nem egyenlő az önző és egoista jellemmel. Két, teljesen különböző dologról beszélünk.

Arról van csupán szó, hogy magabiztos vagy, tisztában a saját értékeiddel, és nem tartasz a társadalmi előítéletektől, bírálatoktól.

 

Amint rájössz, hogy az emberek az ítéleteikkel együtt nem tudnak ártani neked, és nem képesek bántani téged ezekkel, akkor látod igazán, mekkora szabadság birtokában vagy, és válsz azzá, aki valójában vagy! Nagyszerű érzés!

Hozzászólások: