Forrong Európa – évtizedek óta nem tapasztalt szrájkok törtek ki több országban

A megélhetési költségek drasztikus megemelkedése miatt évtizedek óta nem tapasztalt sztrájkok törtek ki Nagy-Britanniában, Németország és Olaszország pedig forró ősz elé néz – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

A brit kormányválság közepette vasutasok, postások és dokkmunkások csütörtöktől felfüggesztették a munkát. Öt vonat közül egy közlekedik. Felszólították az embereket, hogy csak akkor utazzanak, ha feltétlenül szükséges. Péntektől lényegében megbénul a londoni tömegközlekedés is. Anglia legnagyobb teherkikötője, Felixtowe dokkmunkásai nyolc napos sztrájkba kezdtek. 115 ezer postai dolgozó augusztus végére és szeptember elejére is tiltakozó akciókat tűzött ki. 35 éve először lép sztrájkba a British Telecom 40 ezer alkalmazottja.

Mindnyájan ugyanazért szüntették be a munkát: inflációt követő béremelést követelnek. (Nagy-Britanniában júliusig 10 százalékos volt az infláció, októberig pedig 13 százalékkal számol a jegybank.) Sharom Graham, a Unite szakszervezeti szövetség elnöke a megélhetés miatt „életbe vágónak” nevezte a vásárlóerő megőrzését.

Németországban és Olaszországban attól tartanak, hogy a várható tiltakozó megmozdulások zavargásba csapnak át, és a súlyos megélhetési gondok szélsőséges ellenreakciót váltanak ki.

A Commerzbank közlése szerint az orosz földgázszállítás megszorítása  recesszióhoz vezethet, sőt akár a 2009. évi pénzügyi válsághoz fogható gazdasági válságot idézhet elő. A bank valószínűnek tartja, hogy adagolni fogják a gázt.

Az olasz belső elhárítás fokozódó társadalmi feszültséggel, a kormány tagjai, a politikai pártok és a szakszervezetek vezetői ellen irányuló tiltakozó akciókkal számol. A Lamorgese belügyminiszter elnökletével tartott belbiztonsági tanács ülésén megállapították, hogy eddig ugyan sikerült bizonyos „lengéscsillapító szociális intézkedésekkel” elkerülni a helyzet kiéleződését, de a romló gazdasági állapotok, a csökkenő foglalkoztatás, és a vállalati csődök miatt meginoghat az emberek bizalma a szakszervezetek iránt is, és radikális csoportok konfliktus-helyzetet idézhetnek elő.

Az elhárítás prognózisa politikai válság közepette született. A koalíciós pártok széthúzása miatt Mario Draghi kormánya kénytelen volt lemondani, és szeptember25-re parlamenti választást írtak ki.

Az olasz elhárítás külföldi vállalkozói csoportok agresszivitására is felhívta a figyelmet. A válságos olasz helyzetet kihasználó csoportok olasz nemzeti vagyonnak számító ipari, technológiai és tudományos létesítményeket, történelmi Made in Italy márkákat készülnek felvásárolni, gyöngítve az ország versenyképességét és kilátásait.

A Békekör tudósítója megjegyezte: a nyugat-európai társadalmi feszültségek kiéleződésének hátterében az Oroszország elleni szankciópolitika húzódik meg. A nyugat-európai kormányok, Washingtonnak engedelmeskedve, lehúzták a rolót Oroszországgal szemben, most pedig viselik politikájuk következményeit.

London, Berlin, Róma, 2022. augusztus 18. csütörtök (MB)

Forrás: Magyar Békekör

Hozzászólások: