Sok dolgot mondunk, de bele se gondolunk, milyen hatással vannak másokra a szavaink

Sajnos a mai világban az emberek egyáltalán nem figyelnek a kimondott szavakra, csúnyán beszélnek, elfelejtették, hogyan kell szépen beszélni.

Amikor csúnya szavakat mondunk akkor a belső béke hiánya sugárzik belőlünk, azt adjuk az emberek tudtára, hogy boldogtalanok vagyunk. Minden negatív dolgot szavakba öntünk aztán pedig csodálkozunk, hogy van egy csomó problémánk.

A kimondott szavak és az eszünk között szoros kapcsolat van. Ha egészségesen gondolkodunk nem azzal vagyunk elfoglalva, hogy más mit csinál, nem ítélünk el másokat, nem panaszkodunk a nehéz sorsunk miatt. A beszédünk nyugodt és jóindulatú kellene legyen.

A statisztikák azt mutatják, hogy a viták 90 százaléka a csúnya beszédből fakad. Meg kell tanulnunk szépen beszélni, nem szabad utat adnunk az összes gondolatnak. Az érdekes az ebben a dologban, hogy olyan tulajdonságokkal leszünk felruházva mint amelyik emberre gondolunk és akiről beszélünk.

Ha valakinek a negatív tulajdonságait kritizáljuk akkor akarva – akaratlanul mi is olyanokká válunk, ha pedig jó dolgokról beszélünk akkor mi is olyanná válunk. Minél több az egoizmus valakiben annál nehezebben tud szép szavakat használva beszélni velünk. Az egyik oka annak, hogy a mai embereknek kevés idejük van az, hogy sokat beszélnek, a mondás szerint sok beszéd szegénység.

Keveset és szépen kell beszélnünk, türelmesnek kell lennünk, mert akkor lesznek a szavaink értékesek. A szavakat mérlegelni kell mert sokszor előfordul, hogy megsértünk valakit egy nem oda illő szóval. A szavak olyanok mint egy kard, a szavaknak értelme kell legyen.

Nemrég találkoztam egy régi ismerősömmel és azt mondtam neki: Mennyire lefogytál, majdnem meg sem ismertelek. Erre ő nagyon hidegen ezt válaszolta: Diétázom. Beszélgettünk még egy kicsit, majd elköszöntünk egymástól, akkor jöttem rá, hogy a szavaimmal lehet, hogy megsértettem őt. A fogyást egy betegség is okozhatja, a szavaim sértőek lehettek a számára. Akkor elhatároztam, hogy legközelebb nagyon fogok figyelni arra kinek mit mondok.

A szavaknak akkor van értelme, ha szeretettel vannak kimondva. Amikor olyan szavakat használunk, amelyek a másik ember számára sértőek azok a szavak az illető személynek a szívéig hatolnak és segítenek neki abban, hogy megértse azt, hogy a szemrehányás csak egy tanács volt a számára és nem szemtelenség.

Ha rosszindulattal beszélünk ez az arcunkról is kisugárzik, ilyenkor a körülöttünk lévők látják az egoizmust és a büszkeséget rajtunk. Bármilyen keménynek is tűnnek egy anya szavai a gyermekéhez, a gyerek elfogadja azt mert érzi, hogy szeretettel mondta. Ezért amikor valakivel beszélünk szeretettel kell tegyük azért, hogy nehogy még nagyobb bánatot vagy rosszat okozzunk neki.

Forrás: bidista.com

Hozzászólások: