10 növény melyet vízben egész évben termeszthetsz a lakásban!

Sok növénynek van olyan tulajdonsága – hasznos egészségünk, szépségünk szempontjából -, ami miatt szerencsés, ha egész évben hozzá tudunk férni. Most megmutatjuk, hogy nevelj hasznos és finom növényeket a konyhádban! Ami pedig a legjobb, nem kell őket állandóan öntöznöd, sem odafigyelni a földjükre, mégis éppen olyan ízletesek lesznek, mintha kint termesztették volna őket!

Kapor-, mustár- és koriander magot vess el földbe, majd tedd át vízbe. A földben gyökerező növényeket nem lehet vízbe tenni, mivel gyökérzetük eltér azoktól, melyek a vízben gyökereznek.

Így termessz növényt vízben!

Végy egy üveget, egy műanyag palackot vagy egy befőttes üveget. Jó, ha színes az üveg, ha nem, akkor csomagold egy darab papírba, mivel a gyökereket nem érheti közvetlen napfény. A sötétben hamarabb megindul a gyökerek növekedése és az algásodás is elkerülhető. Az üvegnek legyen keskeny a szája, de maga az üveg ne legyen túl szűk, hogy a gyökerek tudjanak lélegezni.

Puha gyökérdugványokat és a növényből 5 cm-es darabokat tégy a palackba, szedd le az alsóbb leveleit, mivel azok megrothadnak a vízben. Hetente egyszer cseréld a vizet az olyan gyógynövényeknél, mint pl. a rozmaring. Amint a gyökerek elkezdenek nőni 2-6 hét alatt, többé már nem lesz szükség friss vízre. Hogy elősegítsd a növekedést, helyezz néhány fűzfa ágat meleg vízbe egy éjszakára és használd őket nyugtató hormon keverékként. De használhatsz gyökereztető hormon port is.

10 legjobb gyógynövény, amit vízben nevelhetsz:

1. Rozmaring

Félig fás gyökérdugványainak több időre van szüksége, de az új hajtások már gyorsan fejlődnek. Tartsd napos helyen!

2. Zsálya

Tavasszal tedd a zsálya dugványokat vízbe. Jól levegőző, napfényes helyre tedd, mert hajlamos a penészedésre.

3. Borsmenta

Ennek a növénynek magas az illékony anyag tartalma, ami úgy hűsít, hogy közben a valódi hőmérsékletet sem a bőrön, sem a szájban nem változtatja meg. Néhány friss hajtást tegyünk vízbe. Ez a vízben legkönnyebben növeszthető növény!

4. Tárkony

Miután az új hajtások tavasszal megjelentek, vágjunk le néhány darabot és tegyük világos, meleg helyre. A tárkonynak számtalan fajtája létezik, a francia az egyik legjobb, ha főzni szeretnénk vele, míg az orosz változatot salátákhoz használhatjuk.

5. Bazsalikom

Ez a növény nagyon gyorsan fejlődik vízben. Virágzás előtt helyezzük a hajtásokat vízbe. napos helyett válasszunk neki.

6. Fodormenta

A borsmenta a fodormenta természetes hibridje. A borsmenta ezért szintén nagyon egyszerűen nevelhető vízben.

7. Kakukkfű

Frissen nőtt, zöld hajtásokat válasszunk a tavasz közepén vagy kora nyáron, még mielőtt a kakukkfű elkezdene virágozni. Helyezzük őket vízbe és vigyázzunk, hogy ne száradjon ki. Amint elkezd nőni, vágjuk le a szárát, hogy bokrosodni tudjon.

8. Oreganó

Helyezzük a friss dugványokat vízbe és csipkedjük le az új hajtásokat, ahogyan a növény fejlődik.

9. Citromfű

Ősszel és télen sok hajtást nyerhetünk a növényről, melyeket aztán napfényes helyre, vízbe tehetünk. A gyökerezés 3-4 hét után indul meg. Vízét gyakran cseréljük, de kint is tarthatjuk a növényt, míg meleg az idő. Leveleiből teát készíthetünk.

10. Stevia

Steviát adhatsz különböző italokhoz, teákhoz. A szépen fejlődő ágakról vágj le hajtásokat, azokat tedd vízbe, majd tartsd az edényt napos, meleg helyen.

A növényből kis darabkákat tegyél egy vízzel teli palackba. A legjobb, ha ásványi anyagokban gazdag forrásvizet használsz, de klóros vizet semmiképp, mivel károsíthatja a növény szöveteit. Hogy ezt megelőzd, engedj csapvizet és pihentesd egy éjszakán át vagy gyűjts esővizet erre a célra.

Hozzászólások: