Elképesztő sebességre kapcsoltak a bevándorlók

Rekordszámú migráns érkezett a nyugat-balkáni útvonalon: 8-10 ezren jönnek naponta. Ez közel háromszor annyi, mint egy hónappal ezelőtt. És nem látni a végét.

Január óta csaknem 270 ezren érkeztek

Január elseje óta csaknem 270 ezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök – mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában. Tájékoztatása szerint 243 emberrel szemben indítottak eljárást bűncselekmény miatt, többnyire a határzár átlépése, megrongálása okán. A műsorban Szép Árpád, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) menekültügyi igazgatója azt mondta, 175 ezren nyújtottak be január elseje óta menedékkérelmet, közülük 65 ezren szírek, 45 ezren afgánok és 24 ezren koszovóiak.

Mindenkinek videóra veszik az arcát

113migransokgyalogmtimohai

Szombat este öt busszal szállítottak ismét bevándorlókat a horvát hatóságok a letenyei magyar-horvát határátkelőre – közölte az M1 aktuális csatorna a helyszínről.

A buszok este háromnegyed nyolc körül érkeztek a határátkelőre, s a korábbi gyakorlatnak megfelelően egyesével magyar buszokra szállítják át az utasaikat. Az elmúlt napokban szigorodott az ellenőrzés, a rendőrök átnézik a csomagokat, és mindenkinek az arcát videóra veszik.

A magyar buszokra átszállva a Vöröskereszt munkatársai vizet és élelmet adnak a migránsoknak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a buszokkal hova viszik őket, de az elmúlt napok tapasztalatai alapján valószínűsíthető, hogy a murakeresztúri vagy a nagykanizsai vasútállomásra, ahonnan vonatok szállítják tovább őket.

Újabb felmérés jelzi Merkel népszerűségének csökkenését

Újabb felmérés jelzi Angela Merkel népszerűségének csökkenését Németországban: a kancellár támogatottsága csaknem két éve a legalacsonyabb szintre süllyedt.

A Politbarometer nevű felmérésben a megkérdezettek mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán értékelhetnek politikusokat. Angela Merkel 1,9 pontot kapott, amely a legalacsonyabb érték a törvényhozási ciklus kezdete, 2013 ősze óta, és jelentős csökkenés a két hete végzett előző felmérésben regisztrált 2,4 ponthoz képest.

Szerdán a Forsa közvélemény-kutató intézet is ismertetett Merkel népszerűségének jelentős csökkenését jelző adatokat. A megkérdezettek 49 százaléka jelölte meg Angela Merkelt, míg egy héttel korábban 52 százalék volt ez az arány.

Csaknem 9500 migráns lépte át a magyar határt szombaton

Szombaton 9472 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata.

E szerint magyar-horvát határon 9268, a magyar-szerb szakaszon pedig 181 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

Az M1 aktuális csatorna információi szerint vasárnap hajnalban már csaknem kétezer migráns érkezett Hegyeshalomra, hogy onnan Ausztria felé folytassa útját.

Németország aggódik: nem lesz ez így jó, túl sokan jönnek

mammamerkel

A Der Spiegel szerint a szövetségi belügyminisztérium adatai alapján a szeptember 13-án bevezetett határellenőrzés révén megindult enyhülés megállt, és az utóbbi napokban ismét fölerősödött a menekülthullám. A tartományok Berlinnek küldött jelentései szerint hétfőn csaknem 8500, kedden 6700, szerdán 7800 menedékkérő érkezett.

Azt nem látni, hogy a folyamat mikor érhet véget, és a kilátások nem biztatóak. A Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradóra hozott döntés óta Ausztria sokkal több embert engedett át, mint az a 7 ezer fő, amelynek átvételéről Berlin megállapodott Béccsel. Az osztrák kormány “eltávolodik a Németországgal egyeztetett irányvonaltól” – áll a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi belügyminiszter egy telefonkonferenciájáról készült jegyzőkönyvben.

Angela Merkel kancellár “mosolygó menekültekkel készített színes szelfijeinek fatális mellékhatása van” – írta a Der Spiegel, amely szerint a közösségi portálokon terjedő felvételeket sokan “felszólításként” értelmezik, hogy azonnal induljanak el Németország felé.

Rekordszámú migráns érkezett pénteken is

Pénteken rekordszámú, mintegy tízezer migráns lépte át Horvátország keleti határát. A menedékkérők egy része az opatovaci ideiglenes befogadóhelyen várakozik, ahonnan Magyarország felé szállítják őket.

Ranko Ostojic, horvát belügyminiszter közben továbbra is arra kéri a szerb hatóságokat: ne csak feléjük, hanem Magyarország felé is küldjék a migránsokat. A horvát belügyminiszter elmondta: arra számítanak, hogy a magyar határzár és a hideg miatt várhatóan más útvonalat választanak majd. Albánián és Montenegrón keresztül fognak haladni. Emiatt a déli Dubrovnik-Neretva megyében már megkezdődtek az előkészületek a menekültek befogadására.

Szombaton is folytatódott az emberáradat. Egymás után szálltak fel az esőkabátos migránsok a Zákányból Hegyeshalom felé induló vonatra. Hegyeshalomra sorra érkeztek a migránsokkal teli vonatok. Sokan megkönnyebbülten lépték át az osztrák határt. Volt, aki azt mondta: Horvátországban embertelen módon bántak velük a rendőrök. A magyar rendőrök viszont étellel is kínálják a migránsokat. Hegyeshalomban meleg ruhákat is kapnak a segélyszervezetektől.

Újabb 18 busznyi bevándorló érkezett késő este Horvátországból Barcsra. A több mint ezer ember most is gyalog jött át a Dráva-hídon. Ezért egy időre a barcsi határátkelőt is le kellett zárni. A magyar oldalon lévő gyűjtőpontban a segélyszervezetek ételt, italt és gyümölcsöt adtak nekik. Ezután a rendőrök kisebb csoportokban átkísérték őket a barcsi vasútállomásra.

3migracio01

Nincs kamionstop

Nincs kamionstop a hétvégén a déli megyékre hirdetett válsághelyzet miatt. Az Operatív Törzs kezdeményezte, hogy a teherautók ma este 10-ig korlátozás nélkül közlekedhessenek az utakon. A kamionstop így nem okoz további torlódásokat, például a röszkei határon sem, ahol tegnap több órás sorok voltak.

3migransok05_mikloshalma_fkrizsancsaba

Salzburg megtelt

Salzburg hétfőtől lezárja pályaudvarát a migránsok előtt, így Németország nem szállíthat több bevándorlót Freilassing felé. Ezt mondta Heinz Schaden, a város polgármestere. A politikus szerint Salzburg már képtelen több keletről érkező migránst befogadni, és az ország legnagyobb tranzithelyévé sem szeretne válni. A döntés értelmében a német hatóságoknak ma ki kell üríteniük az állomás melletti befogadóhelyeket, hogy az osztrákok hétfőig elvégezhessék a mélygarázs és a váró fertőtlenítését. Az elmúlt hetekben átlagosan napi 2000 bevándorló érkezett Salzburgba, de közülük csak 1200-at szállítottak tovább a német mentesítő vonatok. Heinz Schaden azt kérte az osztrák belügyminisztertől, hogy Bécs találjon más útvonalat Németország felé.

Nem mindenkit tud befogadni Németország. Közel van a kritikus pont. Ilyen nyilatkozatok jelennek meg a német sajtóban, német politikusoktól. A héten több olyan közvélemény-kutatás is megjelent, amely szerint esik Angela Merkel támogatottsága. Közben a háborúk sújtotta országokból egyre többen indulnak el Németország felé.

A bevándorlók közül minden harmadik szír csak azt mondja, hogy szír. De nem az – ezt állítják a német hatóságok. A bevándorlók közül sokan még arabul sem tudnak. A szír-álszír kérdés egy hónapja merült fel. A német bevándorlási hivatal akkor közölte, hogy a szíreket nem küldik haza. Azóta a bevándorlók többsége szírnek vallja magát.

Ferenc pápa: nem szabad másodrangú állampolgárnak kezelni a bevándorlókat

A menekültek megsegítéséről beszélt Ferenc pápa New Yorkban, a Madison Square Gardenben tartott misén. A pápa mintegy 20 ezer ember előtt beszélt. Azt mondta, hogy nem szabad másodrangú állampolgárnak kezelni a bevándorlókat, akik mellett hajlamosak elmenni az emberek egy nagyváros forgatagában.

A mostani menekülthullám csak a jéghegy csúcsa

3migrans_tovarnik_balogz01

Év végéig a 10 milliót is elérheti azoknak az irakiaknak a száma, akiknek humanitárius segítségre lesz szükségük, ha pedig hadjárat indul az Iszlám Állam dzsihadista szervezet kezén lévő Moszul visszafoglalására, a városból akár 500 ezren is elmenekülhetnek – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. A szervezet felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európába naponta érkező 8 ezer menedékkérő csak a jéghegy csúcsa, és nem kizárt, hogy milliók bevándorlására kell majd számítani. 

Az ENSZ illetékese arra figyelmeztetett, hogy a helyzet drámaian romlik, és nemrég megerősítették, hogy kolerajárvány tört ki a térségben: három tartományban, Nedzsefben, Bagdadban és Bábilban összesen 1300 esetet jegyeztek fel. “Attól félünk, hogy a járvány gyorsan átterjed az ország többi részére is” – ismerte el Bartsch, hozzátéve, hogy a pénzhiány miatt egyre kevesebb az egészségügyi ellátóhely, csökkennek az élelmiszeradagok, és a vízellátás is gondot okoz.

Az UNHCR közel-keleti vezetője, Amin Avad Genfben azt mondta, hogy az Európába naponta érkező 8 ezer menedékkérő csak a jéghegy csúcsát jelenti. A szakember nem látja a migránshullám enyhülését, és azt sem zárta ki, hogy milliók akarnak majd Európába menni. Szerinte amíg nem találnak megoldást a szíriai polgárháborúra, és nem rendeződik a helyzet a szomszédos országokban lévő menekülttáborokban, addig nem hagy alább a bevándorlási hullám.

Hozzászólások: